08 October 2014

CARA MEMBANCUH SUSU YANG BETUL SEBETUL-BETULNYA..

Assalamualaikum semua.. Tadi Fiza ada terbaca dalam satu group Facebook pasal perbincangan tentang cara nak bancuh susu yang betul.. Ada orang kata letak susu dulu, ada yang kata air panas dulu.. Mana satu yang betul ni kan?


So mari Fiza kongsikan cara membancuh susu yang betul..

Step 1 : Isikan air masak atau air mineral.
Kenapa ? Kalau isi air panas dulu nanti plastik botol rosak sebab kena air panas.. Mungkin akan terjadi tindak balas kimia jika botol anda tidak bebas BPA..

Step 2 : Isikan pula air panas..
Kebiasaannya Fiza isi 2/9 dari jumlah isipadu sukatan susu yang Fiza nak buat.. Contoh nak buat 10 oz Fiza letak air masak 8oz dan air panas 2 oz.. Korang boleh rasa untuk pastikan susu tu panas atau sejuk sangat.. Fiza selalu bagi suam-suam, Dhia kalau sejuk jangan harap dia nak minum..

Step 3 : Masukkan susu.. Ikut sukatan yang dicadangkan oleh pengeluar susu ye..

Susu adalah sumper protein, dan protein akan musnah dan tidak berkhasiat jika anda letak dalam air panas mendidih.. Bila susu terkena air panas, semua khasiat dalam susu tu hilang.. Sia-sialah semuanya.. Nutrien yang patut anak anda ambil pun hilang.. Ohmenn..

Begitu juga jika anda ingin membancuh ESP, Mealshake dan Shaklee Collagen Powder... Bancuh secara berhemah ye.. Jangan rosakkan nutrien, kalau tak ada nutrien umpama anda minum air kosong jelah..

byebye semua..
Assalamualaikum..

Post a Comment