10 October 2014

ALFAFA - APA KEBAIKANNYA KEPADA BADAN KITA?


Assalamualaikum semua... Sihat? dah makan? Malam ni Fiza nak cerita pasal Alfafa dan kebaikannya kepada kita... Alfafa Complex Shaklee merupakan Formula Signature Shaklee yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950-an. Ia dihasilkan daripada daun tanaman Alfafa (Medicago Sativa) secara organic di California, US yang bebas daripada pestisid, herbasid dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia.


Alfafa juga dikenali sebagai “Raja Segala Tumbuhan”.

Medicago Sativa memiliki gred yang paling tinggi di kalangan tumbuhan Alfafa. Tumbuhan ini mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai pelbagai zat dan mineral di dalam mendapan tanah.

Sementara itu, daunnya pula mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis. Daun-daun yang matang akan dikeringkan dengan udara secara semulajadi. Bahagian lain yang tidak diperlukan akan dilupuskan.

Daun-daun yang dikeringkan tadi akan dibiarkan menjadi serbuk sebelum dikompres menjadi kapsul dengan proses kawalan dan pengawasan yang ketat dan teliti. Setiap tablet mengandungi 300mg Alfafa.



SENARAI NUTRISI

Fakta Nutrisi
Setiap hidangan (10 tablet) menyediakan:
Kalori                                                                                                               15
Jumlah Karbohidrat                                                                                           2g
Serat (Dietary Fiber)                                                                                          1g
Kalsium                                                                                                           300mg
Fosforus  (Phosphorus)                                                                                    200mg
Sodium                                                                                                            10mg                                                                   


Di Antara senarai vitamin yang terkandung di dalam Alfafa ialah:-

1) Vitamin A
·         Penting untuk kesihatan mata dan penglihatan malam.
·         Bina ketahanan terhadap jangkitan penyakit terutama di dalam salur penafasan.
·         Bagus untuk ketahanan badan dan kecantikan kulit.

2) Vitamin B6
·         Bagus untuk asimilasi makanan, protein dan metabolisma lemak.
·         Menggalakkan kesihatan saraf dan kulit.
·         Membantu mengurangkan loya.

3) Vitamin D
·         Bantu mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam tubuh.
·         Kalsium dan fosforus sangat penting untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat dan sihat.

4) Vitamin E
·         Bantu memelihara sel agar tidak rosak akibat radiasi daripada matahari dan pencemaran udara.
·         Bagus untuk kesihatan jantung, otot dan kardiovaskular.
·         Bantu mengangkut nutrisi kepada sel.
·         Memperkuat dinding salur darah
·         Bantu untuk kecantikan kulit.

5) Vitamin K
·         Penting untuk pembekuan darah terutama selepas kecederaan, pembedahan atau selepas ibu melahirkan anak.
·         Penting untuk bantu menjaga fungsi hati
·         Bantu menyumbang kepada kecergasan badan.

6) Vitamin U
·         Menggalakkan kesihatan tubuh untuk mengelakkan ulser peptik.


Di Antara mineral yang terkandung di dalam Alfafa Shaklee ialah:-

1) Kalsium
·         Bantu membina dan mengekalkan tulang dan gigi.
·         Bantu pembekuan darah
·         Bantu kecergasan
·         Bantu membetulkan degupan jantung
·         Bantu melancarkan saraf

2) Zat Besi
·         Penting dalam penghasilan hemoglobin yang bantu membawa oksigen di dalam darah.

3) Mangan
·         Bantu menurunkan bacaan gula di dalam darah terutamanya bagi pengidap kencing manis.

4) Sodium
·         Bantu mengawal keseimbangan cecair dan asid di dalam badan.
·         Bantu mengaktifkan fungsi limpa, usus dan perut.

5) Silicon Magnesium
·         Bantu tubuh untuk melawas
·         Bantu melindungi tubuh dan kulit
·         Bantu merangsang fungsi otak.

6) Potasium
·         Bantu menjalankan fungsi kritikal seperti yang melibatkan angin ahmar (stroke), tekanan darah tinggi, keresahan dan tekanan, kekuatan otot, metabolism, masalah jantung dan buah pinggang, imbangan air (water balance), fungsi-fungsi elektrolik, sistem saraf dan sebagainya.

7) Fosforus
·         Terdapat 78% pada tulang dan gigi, manakala 22% di dalam cecair tubuh dan tisu lembut yang berfungsi membina tulang dan gigi bersama kalsium.
·         Bantu tubuh mendapatkan tenaga
·         Bantu dalam pengawalan cecair tubuh



KEBAIKAN ALFAFA

1.       Dipercayai merupakan tumbuhan terbaik 
yang mengandungi banyak zat untuk keperluan harian tubuh manusia.
2.       Membantu mengurangkan serta menghilangkan keputihan.
3.       Bantu memberi kelegaan semasa haid – gejala PMS atau period pain.
4.       Bantu melegakan simptom menopause.
5.       Bantu mengurangkan kesakitan otot , sendi dan belakang.
6.       Menjadi penggalak susu (Milk Booster) yang bantu 
mempercepatkan penghasilan susu badan. dengan syarat 
tidak mengabaikan konsep asas penyusuan.
7.       Memberi sensasi rasa sejuk.
8.       Mencuci usus bagi membuang toksin.
9.       Bantu mengurangkan elergi dan eczema.
10.   Bantu pesakit arthritis.
11.   Bantu kurangkan lelah (asthma).
12.   Bantu kurangkan dan hilangkan tekanan (stress) dan kelesuan.
13.   Bantu memulih urat serta mengecutkan rahim selepas bersalin.
14.   Bertindak seperti kacip Fatimah kepada para isteri.
15.   Mencuci buah pinggang serta bantu merawat kencing kotor 
akibat jangkitan buah pinggang serta masalah pundi kencing.
16.   Bantu kurangkan risiko atau mencegah edema – pengumpulan air dalam badan.
17.   Bantu kawal kolestrol dalam darah – hapuskan kolestrol jahat (LDL)
18.   Bantu kurangkan risiko penyakit jantung dan strok.
19.   Bantu meningkatkan stamina lelaki.
20.   Bantu meningkatkan fungsi prostat.
21.   Bantu membesar dan menegangkan payudara.
22.   Bantu menghangatkan hubungan suami isteri.
23.   Bantu meneutralkan asid (alfafa bersifat alkali) di dalam tubuh - 
kurangkan masalah gastrik, ketagihan alkohol dan gangguan hati.
24.   Bantu tingkatkan sistem pertahanan tubuh.
25.   Bantu membuang angin di dalam tubuh.
26.   Bantu penghadaman dan pencernaan.
27.   Bantu melegakan sembelit.
28.   Menurunkan berat badan.



AKIBAT KEKURANGAN

Sekiranya tidak mengambil supplement lain dan diet harian adalah tidak sihat, kekurangan Alfafa akan menyebabkan diri berisiko kepada perkara yang bertentangan di dalam Kebaikan Alfafa di atas.


HEALING CRISIS

Di Antara healing crisis yang mungkin berlaku kepada sesetengah golongan yang mengambil Alfafa ialah:-
1.       Sakit kepala
2.       Jerawat.
3.       Demam.
4.       Selsema
5.       Sakit tekak.
6.       Najis berwarna hitam.
7.       Sakit sendi
8.       Loya
9.       Kekejangan

CADANGAN PENGAMBILAN

Untuk permulaan, ambil 3 biji sehari selepas Breakfast, Lunch dan Dinner (sebiji setiap kali selepas meal).
Kemudian tingkatkan pengambilan kepada 2-3 biji setiap kali selepas meal.
Maksimum 10 biji sehari.

GOLONGAN YANG MEMERLUKAN ALFAFA

Alfafa boleh diambil oleh semua golongan, lelaki atau wanita sama ada sihat atau mempunyai masalah kesihatan seperti:-
1.       Keputihan
2.       PMS, period pain
3.       Menopause
4.       Sakit otot, sendi atau belakang.
5.       Ibu yang sedang menyusu yang mengalami kekurangan susu.
6.       Alergi atau eczema
7.       Arthritis
8.       Lelah
9.       Stress dan lesu
10.   Wanita dalam pantang
11.   Kencing kotor
12.   Edema
13.   Kolestrol tinggi
14.   Masalah kewanitaan
15.   Gastrik
16.   Angin dalam badan
17.   Masalah penghadaman dan pencernaan
18.   Masalah sembelit
19.   Berat badan berlebihan dan sebagainya.


GOLONGAN YANG PERLU MENGELAKKAN ALFAFA

1.       Tidak disarankan kepada pengidap SLE/Lupus – boleh mengaktifkan lagi sel autoimun tubuh.
2.       Tidak disarankan golongan yang mengalami penyakit berkaitan hormone estrogen 
seperti kanser payudara, kanser uterus, kanser ovary, endometriosis, fibroid dan cyst.
3.       Tidak dirasankan kepada wanita yang mengambil pil hormone/pil perancang tanpa konsultasi doktor.
4.       Tidak disarankan kepada pesakit jantung yang mengambil warfarin 
(ubat cairkan darah) tanpa konsultasi doctor.
5.       Wanita hamil melainkan setelah kandungan mencecah 8 bulan, 
boleh mengambil 1 biji Alfafa sehari untuk mengelakkan bayi jaundice (kuning)
 atau sekiranya terkena jaundice, tempohnya adalah lebih singkat.
6.       Pengidap diabetes perlu melakukan pemeriksaan berkala.


LAIN-LAIN INFO TENTANG ALFAFA

1.       Boleh dijadikan scrub muka
2.       Boleh dihancurkan dan dicampur ke dalam air suam air panas dan dijadikan teh herba.
3.       Perlu minum air masak yang banyak, 2-3 Liter sehari, jika tidak, boleh sebabkan sembelit.

Terima Kasih ye kerana sudi luangakan masa membaca.. Banyakkan kebaikan Alfafa Complex ni, lelaki perempuan pun boleh ambil.. Nak order? Jom hubungi ?


Puan Fiza
019-915 4727


Ready stock dalam tangan, cakap je bila nak ambil ye.. Kalau nak pos pun boleh.. :) Jangan lupa tau ESP Shaklee tengah promosi lagi tau! Nak beli satu-satu pun boleh..

Jangan lepaskan peluang keemasan ini.. 
jom sambar ESP seCan dua! 
Tapi kalau anda beli 6 anda akan dapat :
++ PERCUMA 1 CAN ESP 
BERNILAI RM150!
++ PERCUMA MEMBERSHIP SHAKLEE 
BERNILAI RM65!
++CASH BONUS SHAKLEE!

Bagi Orang-orang Kuantan jangan lepaskan peluang ini, kalau anda nak Fiza COD, kasi hello aje dan InsyaAllah Fiza akan hantar sampai depan rumah anda!

Byebye Semua
Assalamualaikum..

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama Fiza!


Post a Comment