29 May 2014

POSISI TIDUR TERBAIK UNTUK IBU HAMIL

Assalamulaikum semua!! 
Alang-alang nak tunggu imsak ni kita update dulu seposeng(ayat orang ganu eh?)
Semalam kan Fiza borak-borak dengan seorang customer ni, hamil dan trimester ketiga tak ada masalah apa-apa pun sebab dia consume Shaklee.. hehehe(absolutely!) Cuma masalah dia tak lena nak tidur.. Mengiring sebelah kanan tak selesa, kiri tak selesa, duduk lagi la tak lena.. yelah kan kita kalau nak tidur baringlah paling selesa sekali.. kesian ibu hamil sorang ni, besar pengorbanan nak jadi ibu ni, inilah harga yang kita orang perempuan kena bayar... :) 

Masa borak-borak tu Fiza sharelah sikit pengalaman yang ada dan googlekan sikit-sikit info untuk kakak ni.. Antara yang Fiza dapat ialah :

Trimester Pertama (1-3 bulan)
-Masa ni baby dalam kandungan kecil lagi dan rasanya tak menggangu tidur si ibu. So ibu bolehlah enjoy nak tidur macam mana tapi kalau yang suka tidur meniarap ke telengkup ke sila-silalah ubah cara tidur anda tu ye.. :)

Trimester Kedua (4-7 bulan)
-Masa ni biasanya ibu-ibu dah mula risau sebab perut dah besar kan.. Tapi dont worry, sebab sekarang ni air ketuban dah memenuhi perut si ibu, baby pun boleh berenang bebas dalam perut ibu.. So apa pun cara ibu tidur InsyaAllah tak ganggu baby.. ;)

Trimester Ketiga (8-9 bulan)
-Inilah masa paling tak selesa bagi si ibu sebab dah sarat sangat dah perutnya tu.. Masa ni ibu cubalah tidur berbaring bagi memastikan keselamatan baby dalam kandungan..

Tapi berbaring pun ada caranya tau untuk memastikan ibu selesa dan selamat untuk baby, antaranya macam ni :





POSISI MENGIRING KE KIRI

Posisi ini adalah posisi dan cara terbaik untuk ibu mengandung tidur.. Sebabnya vena besar (vena cava inferior) membolehkan aliran darah yang paling optimum dari bahagian bawah badan mengalir semula ke jantung.. So aliran darah dan nutrisi dapat disalurkan kepada baby semaksima mungkin melalui palsenta. Posisi ini jugak dapat membantu buah pinggang si ibu membuang sisa produk dan cecair dari tubuh bagi mengelakkan pembengkakan kaki dan tangan.. Ha.. posisi tidur mempengaruhi tau sembab-sembab ni.. Tapi ini tak bermakna posisi tidur mengiring ke kanan tak boleh, si ibu boleh la tukar-tukar pusing ke kiri pastu pusing ke kanan bagi selesa sikit.. 

ELAKKAN TIDUR TERLENTANG

Kalau boleh ibu-ibu janganlah tidur terlentang sebab posisi ini akan menekan usus dan vena besar dan menggangu proses aliran darah ke jantung anda. Tidur terlentang mungkin akan membuatkan si ibu pening, sakit kepala dan sesak nafas kerana ianya mempengaruhi tekanan darah. Ia juga boleh menyebabkan si ibu mengalami risiko sakit pinggang, buasir, gangguan pencernaan dan sembab kaki dan tangan. Kalau terjaga malam-malam pastu tersedar tengah terlentang jangan risau sangat, si ibu just ubah je cara tidur tadi.. ;)

TAMBAH SOKONGAN KETIKA TIDUR

-Yang ni Fiza selalu buat masa mengandung dulu.. Penuh bantal keliling badan.. si ibu boleh letak bantal bawah perut, bawah kaki.. Letak belakang badan untuk elak bergolek ke belakang semasa tidur, letak bantal bawah lutu juga boleh legakan tekanan di belakang badan dan kalau si ibu selalu mengalami heartburn atau pedih ulu hati, cuba tinggikan 2 atau tiga bantal di kepala..

SEPARUH DUDUK

-Ada ibu-ibu yang rasa tidur macam ni menjamin tidur yang lebih selesa bagi mereka tapi kalau boleh jangan tidur berbaring belakang anda, cuba mengiring untuk lebih selesa dan aliran darah yang lebih baik. Sokongan bantal juga boleh dilakukan ketika ini.. :)

TIDUR DENGAN BANTAL KEHAMILAN

- Nilah cara tidur paling best sekali Fiza rasa, memang best kalau dapat masa mengandung ni.. Kalau dapat bantal ni memang sure InsyaAllah selesalah tidur si ibu.. :)

Apa-apa pun cara dan posisi tidurnya, yang paling penting ialah anda dapat tidur dengan selesa dan berkualiti.. Bila kita tidur dengan selesa insyaAllah segala tekanan dapat di atasi.. Fiza harap sangat tips-tips di atas ni berguna untuk anda semua.. Aamiin..

Dan jangan lupa Omega dan Ostematrix Shaklee juga membantu tidur yang lebih lena dan dapat mengelakkan sakit-sakit badan.. Tak percaya, cubalah!

bye2 semua....
=)

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Facebook Page : Fiza Zasmi Health Care 
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia.. 
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama Fiza Zasmi Health Care!

 




23 May 2014

Jaja Stemboat Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang.

Assalamualaikum semua...

Kisah ni malam Rabu lepas punya cerita, hari ni baru berkesempatan nak tulis-tulis.. Hari Rabu hari tu fiza puasa, so memang dasar perut kalau puasa tu macam-macam nak makan.. Teringin sangat nak makan Steamboat, hari tu ade tengok kawan-kawan makan dekat Jaja Steamboat ni lagilah bertambah teringinnya.. Tak pernah pergi pun Jaja Steamboat ni, yang tau tempat di betul-betul sebelah Petronas Tanjung Lumpur, main redah je pergi ni..

Nak jadikan cerita lagi kebetulan malam tu memang birthday Dhya Marissa anak Kak Yani kawan office, dia memang nak keluar celebrate ngan family dia so Fiza ajaklah sekali.. boleh i tumpang makan kek, hihihi Bila duk cerita-cerita dengan kawan office macam semua boleh ikut so jomlah kita memeriahkan lagi..

Ni lah antara kawan-kawan office yang jadi bidan terjun memeriahkan suasana.. Tengok Dhia Fathiaa, penuh mee dalam mulut...
Bagi yang nak try Jaja Steamboat ni boleh lah telek-telek dulu menu di atas.. Fiza ambil Set Special!
Ni lah Dhya Marissa birthday girl kita, penat tau mama abah awak cari kek Frozen tau... happy je Dhya malam tu..
 
Budak Dhia Fathiaa ni baru bangun tido, terkejut dia tengok ramai orang bila bangun.. nasib baiklah tak nangis..

Lintang pukang pulak susunan gambar kali ni, tak retilah nak update post guna hp.. gambar tak reti nak alih-alih.. sape boleh tolong ajarin???
 
 Kita orang balik dengan perut MasyaAllah kenyangnya.. Tapi jangan risau Lecithin and Herblax kan ade, lancar je semua.. :)

bye2 semua....

=)

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Facebook Page : Fiza Zasmi Health Care https://www.facebook.com/fizazasmihealthcare
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama Fiza Zasmi Health Care!

18 May 2014

Nutriwhite Shaklee Terbaik!

Assalamualaikum semua...
Sihat? Harini bersiaran melalui handphone.. laptop masuk hospital, asyik nak corroup je manjang.. letih mak!
Dah lama tergerak nak cuba Set Skincare Nutriwhite Shaklee, tapi sekarang baru berkesempatan.. (kononnya! Sebenarnya sayang skincare lame belum habis)
Fiza start Nutriwhite dengan guna Gentle Deep Foaming Cleanser dan Soothing Radiance Whitening Softener!
MasyaAllah walaupun baru try dua jenis ni tapi kesan dia memang Marvelous!! First sekali pencuci dia, terbaiklah.. dah la besar tiub dia, 150g tu kau.. Pakai sikit sebesar biji kacang je dah berbuih cun untuk cuci muka dan leher.. Pencuci muka ni memang semulajadilah! Bau dan if kita bukak mata walaupun buih sabun tu lekat kat mata pun tak rasa pedih langsung!! Ni yang fiza betul-betul yakin yang Shaklee memang 100% semulajadi tanpa bahan kimia..
Second softener dia, bau semulajadi giless!! Memang tak ada bau wangi-wangi tiruan ni.. Yang paling best pakai 2titik je atas kapas still cukup untuk satu muka... kotoran-kotoran pun lekat! Ajaib2...
Tak sabar nak tunggu stok Daily Cream Nutriwhite ada stok, nak sapu untuk kulit makin cerahhhh flawless.. he3
Jom kawan-kawan try Nurtiwhite Skincare Shaklee! Pasti berkesan.. Tahan lama pulak tu.. yang penting halal dan semulajadi...
Pm/whatsapp Fiza 019-0154727 untuk maklumat lanjut..

bye2 semua....
=)
 
Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor
Call/SMS/Whatsapp : 019 915 4727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Facebook Page : Fiza Zasmi Health Care 
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD 
sekitar Kuantan, Gambang dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia.. 
Jom orang Kuantan, Gambang, Maran Pahang berShaklee bersama Fiza Zasmi Health Care!
 

09 May 2014

PENGEDAR SHAKLEE TERBAIK DI KUANTAN PAHANG

Assalamualaikum semua.. Selamat pagi!!

Jumaat ni mesti semua orang berseri-seri je sebab esok cutikan, Fiza pun sama, lagi-lagi sambung cuti hari Isnin, cuti terkepitkan mana boleh tak sambung.. :) Alang-alang cuti Selasa, Isnin pun kena cuti jugak...

Ok berbalik kepada tajuk di atas, uolss kalau masih mencari Pengedar Shaklee Terbaik di Kuantan Pahang ni boleh lah cari Fiza, sebab Fiza kan baik, so memang terbaiklah.. hehehe (gurau2 je ok, tapi betul Fiza memang baikkkk)

Kalau kat area Kuantan, Gambang dan Maran serta sekitarnya ni Fiza boleh hantarkan je kalau korang nak order Shaklee, sebab dekat sangat kan nak bayar postage. Ada orang pelik, Kuantan  dengan Maran ni dekat-dekat pun amik mase sejam jugak nak sampai, sanggup ke Fiza nak hantar.. hehehhe Macam ni kisahnya husband Fiza si Papa Din tu memang kerja kat Maran, dan beliau tu memang kerja dia berulang alik Kuantan-Maran hari-hari.. Dan kalau nak ke Maran tu memang kena lalulah Gambang, Sri Jaya, Chenor dan lain-lain tempat.. So bolehlah kalau korang nak COD Shaklee.. :)




uolss jangan malu-malu ye contact Fiza.. banyak ready stok ni, order je sampai depan rumah.. :)








Kadang-kadang kalau tak sempat Mia pun akan turun padang tolong Mama dia yang superbusy!


And kalau dekat-dekat kami naik beca je hantar.. hehehehe


Part of my super family! 

da uolss!

=)

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Facebook Page : Fiza Zasmi Health Care https://www.facebook.com/fizazasmihealthcare
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama

06 May 2014

MEAL SHAKES SHAKLEE TERBAIK

Assalamuailkum semua!!
Wah dah 6 hari berlalu tapi masih sempat lagi tau nak bagi tau ni yang Meal Shaklee tengah promosi hangat tau!!! Buy 6 Free 1 uolss!!


Cepat-cepat promoi hanya untuk bulan Mei 2014 sahaja!!

Banyak kebaikan Meal Shakes Shaklee ni tau, antaranya :


So apa tunggu lagi!! Jom dapatkan Meal Shakes Shaklee Dari Fiza Zasmi Health Care!

Fiza dah try pada anak-anak Fiza dan Alhamdulillah memang Meal Shakes Shaklee sangat berkesan.. Jom Baca kisah Damia dan Meal Shakes!

Memang berbaloi-baloi! 
Jom Hubungi Fiza ye...

:)

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Facebook Page : Fiza Zasmi Health Care https://www.facebook.com/fizazasmihealthcare
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama