04 December 2014

RAHSIA WANITA MODEN MENGHANGATKAN MALAM JUMAAT MEREKA

Rahsia wanita moden menghangatkan malam jumaat mereka.. Ambooii hotnya tajuk, laju je kan uolss baca!!



Wanita moden, bekerjaya dan yang penting lebih tahu akan keperluan diri dan suami mesti kena tahu rahsia ni..

Apa rahsianya?? Wanita moden makan Vitamin Shaklee!!

Alfafa Complex
Bertindak seperti Kacip Fatimah malah lebih lagi, Alfafa membantu merapatkan bahagian intim wanita.. Ia juga mengelakkan keputihan dan membuang toksin dalam badan.. Pasti hangat malam jumaat uolss!

Sustained Release Vita C
Seiring dengan putaran waktu, kecantikan wanita semakin pudar, so muka cepat kusam dan jerawat mula timbul.. Untuk kulit yang cerah dan bebas noda jom amalkan Sustained Release Vita C!! Abang pun melekat aje..

Vita E Complex
Bila umur makin meningkat, jeragat dan bintik- bintik mula timbul.. Justeru bagi mengelakkan semua ini, silalah Vita E Complex sebagai agen antioksidan anda.. Pasti cik abang tak jemu memandang!

ESP Energizing Soy Protein
Lepas bersalin, parut strecth mark pasti menghantui anda.. Cik B&B pun dah mengendur.. Apalagi, jom minum ESP Shaklee, selain memantapkan kembali yang kendur dan menggelebeh, boleh tambah tenaga jugak tau!!

GLA Complex
Menopause dan mood swing pasti akan dialami setiap wanita, bagi mengelakkan ianya men"down"kan anda, jom ambil GLA Complex.. Malah kuku, kulit dan rambut makin cantik, awet muda gituuuu..

Bcomplex
Kesibukan harian pasti buat anda letih dan kurang bertenaga.. Jangan buat pasal malam-malam Jumaat ni, jom telan sebiji Bcomplex, pasti semakin bertenaga.. Jangan tak tau, boleh elakkan stress dan buat muka glowing tau..



Nak hangatkan kembali cinta dan malam jumaat anda, jom hubungi pengedar Shaklee anda - Puan Fiza 019-915 4727.

Orang-orang Kuantan dan Maran boleh COD tau.. kasi call aje.. :)

posted from Bloggeroid

11 November 2014

KISAH SEDIH MENYAYAT HATI - MAK MANA??



Renung-renungkan....

Jam 6.30 petang.
Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian
Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”
Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”
Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”
Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”
Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.
Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh menjawab, “Entah.”
Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.
Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.
Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.
Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.
Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian
Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”. Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil.

Fiza rindu mak dan ayah...


posted from Bloggeroid

05 November 2014

HEEL SPUR - SAKIT TUMIT LUAR BIASA?

Assalamualaikum semua.. Anda pernah mengalami sakit yang tumit yang amat sangat? Rasa seperti ditusuk paku ketika berjalan? Kaki membengkak macam orang mengandung? Gejala-gejala ini mungkin disebabkan oleh Heel Spur! Apekejadahnye Heel Spur itu?




Apa itu Heel Spur?

Heel Spur ini adalah keadaan dimana terdapat bonjolan tulang pada tulang tumit kaki ( pada bahagian bawah tulang ).Heel spur selalunya berkaitan dengan radangan ´plantar fascia´. Ia boleh menyebabkan kesakitan yang amat sangat pada tumit dan kesakitan ini bertambah teruk semasa bergerak.




Kenapa terjadinya Heel Spur?

Heel spur terjadi disebabkan oleh bonjolan tulang yang abnormal pada tulang tumit (pemendakan garam kalsium yang berlaku akibat ketegangan plantar fasia ). Ketegangan ini boleh berlaku kepada individual tertentu yang mempunyai tapak kaki yang abnormal ( high arch atau flat feet ). Perempuan mempunyai risiko yang lebih dari lelaki untuk mengalami ´heel spur´ disebabkan jenis pemakaian kasut.



Bagaimana untuk mengetahui Heel Spur?

Anda boleh mengesan Heel spur dengan melakukan X-Ray dan melalui pemeriksaaan klinikal.
Perbezaan tulang tumit normal dan Heel Spur! Adoi tajamnya tulang kalau dipijak-pijak..



Apakah rawatan untuk Heel Spur?

Rawatan utama untuk heel spur adalah untuk mengenal pasti punca ketegangan plantar fasia. Jika puncanya adalah ´flat feet´ ,penggunaan alat bantuan (lapisan di dalam kasut) dapat mengembalikan posisi tapak kaki ke normal dan mengurangkan kesakitan.



Rawatan lain termasuk latihan senaman kaki , kurangkan berat badan , memakai kasut yang mempunyai tapak dalaman yang lembut , memakai alat bantuan ( heel cup ) yang akan menyerap bebanan dan hentakan semasa bergerak.


Mungkin pelapik kasut jenis ini akan membantu anda..



Ada Vitamin Shaklee yang boleh membantu Heel Spur?

Sudah semestinya! Bagi membantu Heel Spur Fiza mencadangkan pengambilan Ostematrix dan Sustained Release Vita C. Dua gabungan vitamin hebat ini akan membantu anda untuk :



OstematrixPengambilan harian kalsium yang cukup boleh mencegah perkembangan Heel Spur. Heel Spur akan menekan tisu lembut yang menjadi bantal kepada tulang tumit dan menyebabkan sakit semakin teruk. Ostematrix juga dilengkapi dengan Magnesium, pengambilan kalsium tanpa Magnesium adalah sia-sia kerana ianya boleh mengembangkan lagi kekurangan kalsium. Beware people!


 Kelebihan Ostematrix Shaklee Kami!!

Sustained Release Vita C - Kaya dengan Bioflavanoids yang merupakan antioksidan dengan ciri-ciri anti-alergi, anti-radang , anti-mikrob dan anti-carcenogenic.Kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai tahap yang baik dari bioflavanoids dalam badan mereka mempunyai jumlah yang lebih rendah protein C- reaktif - penyebab yang dikaitkan dengan pelbagai jenis penyakit keradangan , kanser dan penyakit-penyakit lain . Dengan mengamalkan vitamin C dengan bioflavanoids , anda akan terlepas dari Heel Spur dan sakit tumit.




Semoga pengkongsian ini mendatangkan manfaat untuk anda.. 
Nak order? Jom hubungi Fiza sekarang.. Jangan biarkan anda dan orang tersayang terhencut-hencut sakit tumit!

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 915 4727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Facebook Page : Fiza Zasmi Health Care 
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD 
sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama saya!

03 November 2014

3 Hari 2 Malam di KPJ, Kuantan

Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah Dhia dah discharge semalam.. So berakhirlah episod 3hari 2 malam ni KPJ, Kuantan..

Alhamdulillah Dhia tak ada denggi seperti yang disuspek, just demam biasa je.. lega sangat sebab kalau denggi kena ambil darah hari-hari.. Ambil darah sekali pun dah bergegar KPJ tu.. Bayangkan kalau ambil hari-hari, masuk hari ketiga tu runtuh KPJ tu dek tangisan dan drama beliau..


Budak Dhia ni punya skill tidur.. Marah betul ada wayar drip kat tangan.. Kejap sakit.. Kejap nak balik.. Dulu masa kecik cucuklah guana pun dia relax aje.. besar dah anak mama...


Berkepit je keje beliau, nak gi tandas pun mama kene tunggu beliau tidur..

Alhamdulillah syukur dah boleh balik rumah.. nasib baik Pahang cuti harini, boleh settlekan rumah yang 3 hari ditinggalkan...

Bibik! Berus toiletttt!!!
(Berangan)

31 October 2014

31 Oktober 2014

Assalamualaikum semua.. Harini hari terakhir bulan Oktober 2014.. Bermakna hari closing untuk Shaklee Independent Distributor..

Harini penat sangat rasa.. Malam tadi tidur tak lena.. demam Dhia naik sampai 39.8c.. Punyelah berdebar, Dhia pulah nangis-nangis kata sakit.. orang nak pegang pun tak boleh.. kejap sakit kaki.. kejap sakit kepala.. suruh urutlah.. Fiza syak dia sakit badan kot demam ni.. Sedih sangat tengok..

Bangun pagi ni demam Dhia dah surut , Fiza pun senang hati sikit nak gi kerja.. Sampai office buat kerja sekejap ibu pengasuh Dhia call kata Dhia muntah-muntah.. Mujurlah bos Fiza seorang yang sangat-sangat memahami.. "Tak apa Fiza uruskan anak dulu.." hui sejuk hati bos sangatlah memahami.. mana nak cari bos baik gini..

Sampai di rumah ibu memang Dhia melepeklah, ibu kata dia makan muntah, minum susu muntah so marilah kita ke klinik.. Doc Rosleena suggest refer hospital.. sekarang musim denggi katanya.. dengar denggi terus lagi bertambah debar..

Dekat kpj mak aih ramainya manusia.. Doc Siti Noor memang kegemaran ramai betul.. Doc Siti suruh warded sebab demam tinggi sangat.. Maka bermulalah episod meraung Dhia di sini.. Bergegar KPJ ni dengan raungan Dhia.. Nasib baiklah mama beliau mempunyai kesabaran yang tinggi.. Dia dah besar, dah tau sakit semua tu.. terus Dhia ajak balik..adik tatuit.. adik nanak.. dulu masa baby semua orang puji kena cucuk pun tak nangis..comel sangat perangai, sekarang bertambah-tambah tomei!!


Mujur ada menda ni.. baru diam..

Bercakap pasal closing, hati macam nak terkeluar, jantung macam nak tercabut.. berdebar sungguh nak memastikan effective ke tidak.. tapi orang lain debar ke tak? Relax je tengok..

Harini jugak hari terakhir berada di dalam group RTI.. group yang menyemai amalan rohani di dalam berbisness.. bersyukur sangat dikelilingi orang yang sama-sama minat dan tujuan.. Terima kasih mommy atas tunjuk ajar dan bantuan serta kasih sayang.. Kawan-kawan RTI semoga kita semakin kedepqn mengekar impian.. Tolong kami Ya Allah.. Permudahkanlah segalanya.. Kayakan kami dunia akhirat.. Aamiin..

30 October 2014

KISAH DHIA HARI INI..

Assalamualaikum semua.. Sihat semua? Fiza sihat tapi Dhia Fathiaa tak berapa nak sihat, demam pulak dia.. Malam semalam ok je main, sapu-sapu Herbal blend mama kat sofa.. Habis separuh herbal blend tu dia sapu.. Bertuah punya anakku..


"Selain daripada merawat gigitan nyamuk di muka, saya juga menyapu herbalblend Mama saya di sofa.. Mama yang kata krim ni multipurpose!",kata dhiafathiaa tanpa rasa bersalah.

Bangun je subuh tu Dhia dah terjaga, rasa badan dia panas sangat.. Terpaksalah Fiza EL (Emergency Leave) sebab kesian pulak nak hantar pengasuh, nanti jangkit pulak anak orang lain.. Pagi tu jugak jam 9 pagi terpacak dah Fiza kat Klinik Syed Badarudin Taman Guru, jumpa ferevet doctor Rosleena.. dia pun cakap lama dah Dhia tak demam alih-alih harini demam pulak.. Tak pelah dik, demam nak besar.. Semoga Allah sembuhkan adik cepat..


Malam ni suhu naik lagi 38.7c.. Mintak-mintaklah lepas makan ubat Dhia sihat ceria macam biasa.. Kesian dia merah-merah mulut.. Sampai mintak selimut sejuk gigil-gigilnya..  Korang doakan Dhia ye..

Anak cucu cicit TASF jom kita pulun habi-habisan closing esok.. biar bonus meletop bulan ni!! Aamiin..

29 October 2014

APA ITU VERTIGO?

Assalamualaikum semua! sihat tak? Korang semalam Fiza jalan-jalan blog, pastu singgah blog kak su, sebab I kan peminat dia.. Dia kan artis.. Tak kan korang tak kenal kot, Suraya Sulatin kot!! Kak Su, nak duiiitttt!  Dalam entry dia tu ade sebut-sebut pasal Vertigo, I macam ape kejadah kah itu Vertigo? Tapi I syak memang penyakitlah kan.. I kan bajet doctor.. Tapi dalam bajet-bajet tu baru harini I google sebab nanny I ada tulis dalam group pasal suggestion supplements untuk Vertigo..

Add caption

So Apa Itu Vertigo?
  • Vertigo ialah dimana suatu keadaaan yang seseorang itu merasakan alam di sekitarnya berputar. Perkara ini terjadi boleh disebabkan oleh ubat-ubatan, alkohol, virus, trauma kepala dan penuruan darah kepada otak.
  • Vertigo BUKAN penyakit! Tetapi boleh jadi gejala penyakit yang bermacam-macam. I silap ingat Vertigo tu penyakit.
  • Vertigo berasal daripada perkataan Yunani Vetere yang bermaksud berputar.
  • Kebiasaannya Vertigo berlangsung selama beberapa minit, tapi boleh jadi jugak berjam-jam dan berhari-hari. Biasanya Vertigo ni terjadi apabila menaiki kederaan dan melalui jalan-jalan berliku.
  • Stress juga boleh menyebabkan Vertigo.
sumber

Shaklee untuk Vertigo?

Ya! sudah semestinya Shaklee boleh membantu penghidap Vertigo. Fiza suggestkan silalah ambil Set Shaklee di bawah :

1. VIVIX --> mengimpak 4 mekanisma utama penuaan sel

2. B COMPLEX --> untuk peredaran darah dan fungsi utama sistem saraf

3. VITA LEA --> memberi keseimbangan vitamin dan mineral

4. VITA-C --> memperbaiki saluran darah dan peredaran darah

5. VITA-E --> melicinkan peredaran darah

6. LECITHIN --> diperlukan dalam fungsi saraf dan fungsi otak

7. OSTEMATRIX --> membantu dalam peredaran darah (denyutan jantung)

8. GARLIC --> membekalkan lebih oksigen ke otak

Haaa, pilih-pilih!! Semua membantu anda menjadi lebih baik! Jangan biarkan anda diselubungi Vertigo!
Jom hubungi Fiza sekarang..
Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 915 4727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Facebook Page : Fiza Zasmi Health Care 
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD 
sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama saya!






28 October 2014

ANGIN MEDU PUNCA SUKAR HAMIL?

Assalamualaikum semua, semalam ada seseorang bertanya, adakah masalah angin medu boleh menyebabkan ketidaksuburan dan punca sukar hamil bagi seseorang itu? Biasa kita angin medu ni menyerang lelaki  je, kalau orang perempuan ni macam mana pulak kan? So mari Fiza jelaskan serba sedikit tentang angin medu ini..

Apa itu angin medu?

Medu Angin berpunca daripada angin kotor yang mengandungi karbon dioksida dan bahan-bahan perkumuhan lain. Angin kotor tersebut terperangkap di dalam tubuh kita yang bermula daripada perut semasa proses pencernaan makanan. Kandungan asid hidroklorik yang tinggi dalam tubuh juga akan menyebabkan urat-urat/usus pengidapnya lemah/kembang dan ini memberikan ruang kepada angin kotor untuk mendudukinya. Faktor keturunan adalah pendorong utama kepada penyakit ini.  Pada umumnya, pengidap sakit ini akan selalu mengalami masalah kembung perut, lemah badan, hilang semangat dan seumpamanya.

Kesan angin medu?
  • ·         Angin kotor yang terperangkap di dalam usus akan mengakibatkan sembelit dan rasa senak diperut.
  • ·         Angin kotor yang menyongsong ke atas, akan menyebabkan pedih ulu hati dan mengganggu sistem pernafasan seperti batuk berpanjangan dan sesak nafas.
  • ·         Apabila ia naik ke kepala, pengidap sakit ini akan mengalami sakit kepala, pelupa, pemarah, murung, sukar tidur, selalu mengantuk atau berserabut tanpa sebab.
  • ·         Angin kotor yang menyongsong ke bawah akan masuk ke dalam sistem pembiakan.
  • ·         Bagi kaum wanita, mereka berkemungkinan besar akan mengalami senggugut angin dan boleh menyukarkan kehamilan serta ketidakselesaan.
  • ·         Bagi kaum lelaki pula, mereka akan mengalami sakit uluran, di mana buah zakar mereka akan membesar dan kebiasaannya besar sebelah sehingga boleh mencapai saiz sebesar sebiji buah kelapa.
  • ·          Apabila angin kotor tersebut masuk ke dalam urat, sistem peredaran darah pesakit akan terganggu.
  • ·         Segala zat-zat makanan dan oksigen yang di bawa oleh darah tidak akan sampai dengan sempurna kepada organ-organ pengidap sakit ini.
  • ·         Oleh kerana itu, seluruh sistem tubuh mereka akan menjadi lemah dan tidak dapat berfungsi dengan baik.
  • ·         Mereka juga akan lebih terdedah kepada penyakit angin ahmar atau lumpuh dan pelbagai lagi jenis penyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan seumpamanya.

  
Petua Melayu Lama:
  • ·         Amalkan meminum rebusan akar hempedu bumi. Ambil segenggam akar tersebut dan rebuskan dengan seperiuk kecil air. Biarkan air tersebut mendidih sehingga airnya tinggal ½ periuk. Minum segelas pagi, tengahari dan malam.
  • ·         Ambil segenggam daun gentang guri. Rebus dan minum airnya. Manakala, akarnya diasah dan sapukan pada perut, dada dan belakang pada waktu pagi, tengahari dan malam.


Nasihat Untuk Pengidap Medu Angin:

Anda dinasihatkan menjaga pemakanan. Berikut ialah di antara jenis-jenis makanan dan minuman yang dilarang makan/minum untuk sementara waktu:

1. Makanan/Minuman Yang Sejuk:
- Tembikai, pisang goreng/mentah, duku, ciku, manggis dan betik.
Kangkung, kacang panjang, kacang bendi, labu, terung, keladi dan kacang hijau.
- Air batu, air wap, air kelapa dan air teh.

2. Makanan/Minuman Masam (berasid)
- Mempelam masam, semua jenis jeruk, acar, cuka dan limau masam.
- Daging kerbau.

3. Makanan/Minuman Bergas:
Durian.
Tapai.
Air botol/tin bergas.

4.  Makanan/Minuman mengandungi Kafein.
 Kopi, Nescafe, Indo Cafe dan seumpamanya.
 Rokok.

5.  Lain-lain Makanan/Minuman Yang Boleh Mendatangkan Angin
Petai, jering dan kerdas.
Susu tin (cair, krimer atau pekat manis).

AMALAN BAGI MENGELAKAN SERANGAN ANGIN MEDU!!
  • ·         Buatlah senaman regangan urat sewaktu hendak tidur dan baru bangun dari tidur.
  • ·         Kalau boleh, jangan tidur malam dengan berkipas. Seandainya hendak berkipas juga, jangan pasang kipas terlalu kuat. Jika anda menggunakan penghawa dingin, hendaklah mengenakan selimut.
  • ·         Selalu amalkan meminum segelas air masak/suam pada waktu pagi supaya perut anda tidak kosong.
  • ·         Jangan biarkan perut kosong. Sekiranya terasa lapar dan tidak dapat makan banyak, makanlah sedikit agar perut tidak masuk angin.
  • ·         Apabila anda terasa ingin buang air besar atau kecil, bersegeralah ke tandas.
  • ·         Jika anda terasa ingin buang angin, jangan ditangguh-tangguhkan. Lepaskanlah.

So dalam kes sebegini biasanya Fiza akan suggest untuk ambil Peppermint Ginger Plus kerana kesannya sangat bagus untuk menangani masalah angin di dalam badan..



Selain untuk adalah sangat bagus anda amalkan Set Kesuburan Shaklee untuk suami isteri.. Kita ikthiar, insyaAllah Allah tolong orang yang berusaha dan sentiasa meminta kepadaNya. Aamiin..


SET KESUBURAN SHAKLEE






Alhamdulillah, ramai yang dah berjaya hamil dengan Set Kesuburan Shaklee, anda bila lagi?

Jom hubungi Fiza sekarang..

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 915 4727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Facebook Page : Fiza Zasmi Health Care 
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD 
sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama saya!



27 October 2014

PENGEDAR SHAKLEE DIPERLUKAN DI SELURUH MALAYSIA!!

Assalamualaikum semua..

Korang akak memerlukan Pengedar Shaklee di seluruh negara Malaysia yang kita cintai ini.. Terbuka kepada semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas sila hubungi akak dengan segera.



Kelebihan Menjadi Pengedar Shaklee di bawah selian akak (downline akak ler) :

1. Shaklee adalah jenama TERKENAL & BERKUALITI

Shaklee adalah jenama terkenal yang semakin menjadi pilihan rakyat Malaysia kerana kualiti produknya dan harganya yg sangat affordable compare to produk2 lain dipasaran.

2. MODAL dan RISIKO yang RENDAH

Tidak seperti bisnes lain yang memerlukan modal yang tinggi (dan risiko yang tinggi), hanya modal serendah RM65 sahaja di perlukan untuk pendaftaran seumur hidup sebagai Pengedar Shaklee. Tidak ada yuran atau komitmen bulanan.

3. Harga AHLI YANG RENDAH

Semua Pengedar Shaklee boleh membeli produk Shaklee dengan harga yang lebih rendah. Jika anda seorang PENGGUNA TEGAR Shaklee, lebih baik anda mendaftar terus sebagai AHLI SHAKLEE walaupun tidak mahu berniaga.

Ini kerana anda dapat mengumpul point dan Shaklee akan memberi CASH BONUS daripada point tersebut. Ia ala-ala seperti Jusco Card, Tesco Card, Bonus Link. Kumpul point dan dapat BONUS.

4. BONUS yang LUMAYAN

Shaklee menawarkan pakej bonus yang lumayan kepada setiap Pengedar berdasarkan jualan. Ini termasuk bonus wang tunai, bonus kereta, percutian/ haji dan umrah dan banyak lagi. Lagi banyak jualan, lagi banyak bonus anda. Anda tentukan.

Jika tiada jualan jangan risau kerana anda tidak di kenakan sebarang caj atau komitmen bulanan. Cuma tiadalah bonus. Jadi tiada risiko di pihak anda.

5. Peluang MENJANA PENDAPATAN dengan MUDAH

Anda boleh menjadi pengedar Shaklee secara part time. Samaada anda bekerjaya ataupun surirumah, bisnes Shaklee sangat sesuai utk anda !! Ini kerana anda masih boleh membuat kerja seharian dan menguruskan bisnes Shaklee kerana ianya mudah. Semuanya secara online sahaja yang mana anda tidak perlu keluar dari rumah even ke pejabat pos pun. Sgt mudah dan jimat !!

6. Sistem online & PENGHANTARAN yang MUDAH

Shaklee mempunyai sistem online yang mudah di gunakan. Anda tidak perlu lagi pergi ke branch shaklee untuk mengambil produk dan kemudian ke pejabat pos untuk diposkan kepada pelanggan.

Order boleh dibuat melalui sistem online Shaklee dan produk akan di hantar terus oleh Shaklee kepada pelanggan anda melalui courier. Mudah dan menjimatkan masa dan wang anda.

7. Eksklusif SUPPORT GROUP yang sangat HEBAT

Dengan menyertai Shaklee sebagai pengedar dibawah naungan akak, anda akan dijemput khas ke support group yang hebat untuk sama-sama membantu anda memahami produk Shaklee dan teknik & tips utk bisnes secara online.

AMARAN !!

TAWARAN seperti diatas ini mungkin anda tidak perolehi jika mendaftar dengan orang lain selain daripada akak ya. Dan akak tidak bertanggungjawab jika anda tidak dapat BONUS seperti yang dinyatakan !!!

Berminat??

Sms@whatsapp akak : 019-915 47 27


"INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE? HUBUNGI AKAK!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK"



Jom cepat!!!
posted from Bloggeroid

26 October 2014

ESP SHAKLEE + SHAKER = RM1xx.xx AJE!!

Assalamualaikum semua.. Selamat pagi.. Harini last cuti, akak rasa nak cuti panjang lagi nak spend time dengan family.. tak puas rase..

Uolss akak nak bagitau sempena promosi ESP ni jom dapatkan ESP SHAKLEE + SHAKER = DENGAN HARGA RM1xx.xx AJE!!


ESP SHAKLEE + SHAKER ORI SHAKLEE = RM1xx.xx AJE!!

ANTARA KEBAIKAN ESP :



Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.

Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

Banyakkan faedah dan kebaikkannya.. rugi amatlah kalau uolss tak borong semasa promosi ni.. dapat shakerr pulak tu dengan harga rn1xx.xx!!

Whatsapp akak cepat 019-915 4727

posted from Bloggeroid

25 October 2014

Dapur Mama Fiza : Resepi Puding Roti Sos Kastard Bakar

Assalamualaikum semua..

Semalamkan uolss akak try masak Puding Roti Bakar.. Kenapa bakar? Sebab akak ade oven je uolss, periuk kukus, periuk ajaib bagai semua tu akak nanadoo..

Korang nak resepi? Ni resepi Kak Yani opismate akak yang bagi.. Akak ikut 95%.. hehehe

puding roti sos kastard

Mula2 panaskan oven 180°c.. Lepaskan terus step berikut..

Bahan A : Rendam untuk seketika takat
- 7 keping roti
- 2 atau 3 cawan susu segar (akak bancuh susu tepung Dhia aje.. susu segar tak ade..)

Bahan B : Pukul sehingga sebati, tapi akak malas nak pukul jadi akak ambil blender dan blend. Lebih mudah dan jimat masa.

- 4 sudu gula
- 2 biji telur saiz A
- 2 sudu besar buttercup (akak guna majerin biasa je)
- 1 sudu teh tepung jagung
- 1 sudu teh esen vanilla

Cara nak masak, mula - mula masukkan Bahan A ke dalam loyang, lepas tu Bahan B pula. Sebelum tutup, taburkan kismis.



Setkan 30minit oven dan masak selama 30 minit.

Puding yang telah siap masak dan dah sejuk.

Untuk membuat Sos Kastard pula. Kacau dengan api yang pelan. Masak sehingga pekat dan ikut selera masing - masing.

- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar tepung kastard (bancuh dengan sedikit air biasa
- 2 sudu besar gula

Dan hasilnya.......tadaaaa.........



Alhamdulillah jadi.. korang boleh la try.. :) tqvm kak yani ajar fiza..

posted from Bloggeroid

24 October 2014

GELAGAT ANAK-ANAK

Assalamualaikum semua... harini kami rakyat Pahang bercuti sempena Ulangtahun Keputeraan KDYMM Sultan Pahang..

Seronoklah bila cuti terkepit macam ni, Fiza cuti start Rabu lagi.. seronok sangat tapi Mia tak nak tidur kat rumah, nak tidur dengan atok ngan nenek katanya..

Mama datang ambil bila dah masuk kereta boleh pulak nak turun kata nak tidur dengan atok nenek..


Adik bagun tidur terus tanya mana kakak.. suram je rumah bila kakak tak ada..


Bila kakak balik seronok sangat!!


Dhia manja sangat dengan kakak Mia..
Buli pun boleh tahan jugak.. kakak mengalah aje..

Anak-anak, berbaikbaiklah sampai bila-bila ye.. sayang-sayang sampai syurga.. permata hati mama ni, mama sayang dunia akhirat..

posted from Bloggeroid

23 October 2014

SAYA JOIN SHAKLEE FREE AJE!!

Assalamualaikum semua... Malam ni terimbau kenangan mula-mula joint Shaklee, dalam setahun yang lepas.. Masa tu Fiza masik kerja di SUKMA Pahang..

Fiza asalnya memang makan Shaklee ni, sebab sakit pinggang lepas bersalin tak hilang-hilang.. Lepas tu mencari penyelesaian masalah sembelit Mia.. Teruk sangat gayanya sembelit dia..

Masa mula-mula tu Fiza tak tahu pun yang Shaklee ni MLM, Fiza ingat join member biasa macam joint member Watson ke ape.. I anti sangat MLM masa tu sebab one of my family kena tipu 5ribu sebab MLM.. Lagipun masa tu tak ada niat pun nak jadi member Shaklee, ingat nak beli barang je.. Sekali kebetulan ramai pulak geng-geng office nak tumpang order sekali... sebab diorang tahu Fiza mesti survey dulu kalau nak beli barang ke ape.. mesti dapatkan harga yang murah..

Jumlah order pertama Fiza pertama kali rm1200++ Banyak tu! Terus my mommy sekarang ni aka mak jemah offer free membership.. Seronoklah I!!

Bulan seterusnya terus dapat bonus rm150 gitu.. Fiza macam eh oklah kan kita tak kuar modal pun dapat bonus jugak... rm150 siapa nak bagi kan..

Bulan berganti bulan, seronok sangat join Shaklee sebab tanpa modal pun dapat bonus. Cash bonus tau, direct masuk akaun kita! Bukan voucher ke ape.. Dari ratus-ratus Bonus sebulan jadi ribu-ribu.. Sekarang dah melebihi gaji kerja hakiki Fiza lagi..

Syukur Alhamdulillah sebab Fiza kenal my mommy, kami ada supported group yang sangat kuat.. Semua saling membantu, tak ada dengki atau apa-apa.. Dari situ Fiza belajar yang Shaklee bukan macam MLM lain.. Kami patuh syariah.. kami bulan headhunting.. kami menjual barang.. kami jual kami dapat bonus.. Fiza memang tak percaya duduk saja dapat income ribu-riban.. Jatuh dari mana duit tu??

Korang kalau nak join Shaklee, nak free membership Shaklee jangan risau mula-mula anda hanya beli lebih kurang rm660 barang shaklee (200uv).. Dah dapat free membership seumur hidup bernilai rm75..

Lega sangat tanpa modal pun kita boleh jana pendapatan.. bantu suami dan keluarga.. boleh beli apa yang kita nak.. tak tersepit macam dulu..

Korang jom kita ubah hidup kita, keluar dari zon "selesa" kita ni.. Selesa apa kan kalau semua keinginan tersekat.. Nak bagi mak ayah duit pun tak mampu.. Mari join Shaklee, hubungi Fiza 019-915 4727.. Kita sama-sama berusaha menuju kejayaan!



Sangat gembira dapat Award di National Conference Shaklee..


Bersama Mr. Roger Barnet CEO Shaklee Corporation


Bersama My Mommy Master Wan Fatihanum pengasas Empayar Wahmillionaire yang sentiasa disisi bersama-sama denganku.. Mengajar dan memberi doronagan tak berbelah bagi.. Sayang sangat ni!! Terima kasih mommy..


Bersama my neni Master Lyna Noh! Pengasas Empayar iReach.. i adore you neni!!


First time jumpa my moyang Master Cery pengasas Empayar Jutawan.. Sangat-sangat dikagumi!!

Someday InsyaAllah akan ada nama Master Fiza Zasmi pengasas Empayar TASF! Aamiin Ya Allah..


Part of My TASF.. InsyaAllah kami akan sama-sama berjaya nanti..

Nak jadi sebahagian dari kami ?
Kasi wasap je Fiza 019-915 4727.. jangan malu-malu tau.. Malu rugi!
posted from Bloggeroid

22 October 2014

JOM FOLLLOW INSTAGRAM vitamin_akak_dara

Assalamualaikum semua..

Korang jom follow instagram vitamin_akak_dara!



Siapa Akak Dara ni? Hahaha nantikan gambar baru dalam ig beliau ye.. Tapi nak bagitau yang beliau sekarang buat giveaway..



Hadiah bertuah untuk 5 follower terpilih.. jom follow sekarang!!

posted from Bloggeroid

21 October 2014

KHASIAT BUAH DELIMA UNTUK IBU HAMIL

Assalamualaikum semua... Tadi Mia cerita dia beli buah delima dengan atok dia kat pasar malam.. beli lapan biji dapat sebelas bijik uolss.. Untunglah Mia atok layan je nak apa.. Papa kata dulu papa nak tak dapatnya macam Mia..

Buah delima ni ada disebut di salam Al-Quran antaranya :

“Dan Dialah yang menurunkan hujan..Kami keluarkan daripadanya tanaman yang menghijau, Kami keluarkan pula dari tanaman itu butir-butir (buah) yang bergugus-gugus dan dari pohon-pohon tamar (kurma) dari mayang-mayangnya (Kami keluarkan) tandan-tandan buah yang mudah dicapai dan dipetik dan (Kami jadikan) kebun-kebun dari anggur dan zaitun serta buah delima, yang bersamaan (bentuk, rupa dan rasanya) dan yang tidak bersamaan. Perhatikanlah kamu kepada buahnya apabila ia berbuah dan ketika masaknya. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi tanda-tanda (yang menunjukkan kekuasaan Kami) bagi orang-orang yang beriman.” – Al-An’am:99

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim)

Rasulullah bersabda, “Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.” (HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi)

Setiap kali Ibnu Abbas mendapati buah delima, dia akan memakannya. Orang-orang menanyakan kepadanya mengapa dia melakukan hal itu, dan dia menjawab, “Aku benar-benar percaya bahwa tak ada satu pun buah delima di dunia ini yang tidak mengandung satu biji dari salah satu biji dari surga. Barangkali biji ini adalah yang dari surga itu.” (Kisah sahabat)

Banyak khasiat buah delima ni, untuk yang mengandung dan jugak yang tak mengandung.. budak-budak pun elok makan buat delima..

Khasiat buah delima :

-Mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
-Membersihkan hati dan saluran perkumuhan
-Menyingkirkan lemak berlebihan
-Meningkatkan tenaga seksual suami/isteri
-Mencegah rasa mual
-Menstabilkan hormon semasa haid dan melancarkan kitaran haid
-Mencantikkan kulit muka (kulit baby)
-Membantu memulihkan pesakit kencing manis (diabetis ketika hamil)
-Berupaya menghapuskan kahak
-Memberi tenaga dan mencegah keletihan
-Mencegah angin ahmar bagi warga emas
-Meningkatkan peredaran darah
-Mencegah dan merawat kanser
-Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah
-Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
-Membantu menguatkan sistem percernaan dan usus
-Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
-Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
-Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
-Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
-Membantu mengurangkan batuk dan lelah
-Membantu merendahkan dan menstabilkan tekanan darah
-Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar
-Membantu membaik pulih sistem hati dan limpa
-Membantu mencuci buah pinggang dan saluran kencing
-Membantu menstabilkan hormon wanita yang menopous

Bagus kan delima ni.. sekarangkan dah musim buah delima.. jom kita makan ye..



Merahnya buah delima ni.. Mia beli tak merah pun tapi maniss... teringat ayah belikan di Mekah untuk Fiza masa mengandung Mia dulu..

Eh jom try ESP + Pati Delima, pasti mengancam berganda-ganda!!!

posted from Bloggeroid