27 November 2013

KISAH DAMIA DAN MEALSHAKE

Assalamualaikum semua..
Alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk menaip komputer ni.. harini Fiza nak bercerita pulak kisah Damia Fareeda si anak sulungku itu dengan Mealshake Shaklee :) 


Fiza start bagi Damia Mealshake ni sejak dia masuk taska, yela kan bukan nak kate anak Fiza je, anak korang-korang pun same jugak kan kalau masuk taska komfem-komfem punyalah mesti senang berjangkit demam, selsema dan batuk.. duduk taska ramai-ramai memang cenggitu le gayenye.. Apalah nasib maknye kena kerja.. (teringin betul nak jadi WAHM!) 




Pastu pulak nak dijadikan ceritanya lagi memang la si Damia ni jenis orang yang buang air besar sembelit, najis seketul-seketul macam taik kambing! (sori kalau ade yang tengah makan! ;p) Ade sekali tu 3hari tak membuang sampai kena pergi klinik, kalau 3hari dia tak membuang muke relax je tak pe lagi.. Ni Damia dia meneran tapi taiknye tak keluar uoolss! berpeluh-peluh meneran, muke monyok tok sah habaq hang! Ingat lagi dia menangis cakap "atit atit.." Last-last papanya bawak gi klinik masuk ubat macam air sabun tu.. baru lah boleh keluar najisnya.. tu pun selepas berusaha keras menangis-nangis dalam toilet sampai lembek.. Masalah sembelit tak terhenti di situ, dah puas Fiza tukar susu dan bagi makan buah, tak menjadi jugak, sembelit tetap ade.. Gi klinik Doc siap pagi cecair Fiber untuk lembutkan najis.. tak elok sebenarnya ubat tu, tapi apakan daye dari dia tak berak...

Eh, satu lagi nak cerita.. Damia ni memang seorang yang picky eater atau dalam bahasa Melayunya, memilih makanan! ikut perangai sapelah ni.. Nak bagi makan punyalah bersilat, maknya siap buat carrot macam-macam bentuk dah suruh makan.. memang dia makan, tapi makan carrot tu je lah, nasi ayam sup semua dia tolak tepi.. dah guane! mama dia yang tension..


Pada suatu hari (baru macam buku cerita) hehehe, tergeraklah hati ni nak bagi Mealshake, Alhamdulillah syukur sesyukur2nya sebab bagi Damia Mealshake.. Semua masalah dapat di atasi, sembelit, penyakit-penyakit pun jarang nak berjangkit dan selera makan pun bertambah! Cikgu taska siap puji lagi Damia makan banyak bertambah-tambah.. Kat rumah siap cakap " Mama, nak lagi.. nak lagi.." Damia pun lebih fokus dan cepat belajar, tu yang paling Fiza happy.. Allah je tahu macam mana rasanya..





Yang paling best sebab cikgu taska Damia pun kagum lalu beli 2 botol Mealshake untuk anak-anak mereka... Salah seorang cikgu Damia tu anak dia ada ezema, lepas ambil Mealshake Shaklee memang kurang ezema dia.. Alhamdulillah lega rasa hati..

 

Sejak dari hari tu, keyakinan Fiza terhadap Shaklee makin-makinlah bertambah! Macam makin cintalah.. hehehhe :) Fiza yakin sebab Fiza dah try dan memang terbukti kesannya.. Bukan saja-saja promot sebab income dari Shaklee.. Tapi sebab Fiza PERCAYA!





Bila promot dalam Facebook, ramai kawan-kawan yang bagi feedback positif yang anak-anak mereka pun makin sihat bila ambil Mealshake..

So jom kita ikhtiar untuk kesihatan anak-anak kita.. Kalau bukan kita nak harap siapa lagi kan??dah la sekarang penyakit macam hape.. Bakteria kuman-kuman semua pergi sekolah, terer benor berjangkit..

:)


Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama




Soya Penyebab Kanser? Kenali ESP SHAKLEE dan kenapa ianya berbeza.

Sejak akhir2 ni..ramai sgt yg bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya biasa..kat sini saya buat sedikit summary dan pemahaman supaya setiap kite yg ambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kite yakin dan bila yakin baru laa khasiatnye akan betul2 terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kite inginkan...makan tanpa ilmu tak bermakna apa2 malah akan memberi impak yg tak bgs sebab kite akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kite tak mendapat khasiat yg sepenuhnya dari ape yg kite makan dan ambil...

ESP ialah protin..kenapa protin penting?


  • Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
  • APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
  • Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
  • ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.

part tu sure dah tau kan..so..nak tau kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa?? JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :

INFO : Produk -ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
CREDIT TO MASTER MOMMY WAN FATIHANUM :) <3 p="">

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama

13 November 2013

CARA MENGHILANGKAN MORNING SICKENESS SEMASA MENGANDUNG / HAMIL

Assalamualaikum semua... 
Sihat tak hari ni? Tak sihat? Kurang sihat? Loya pening kepala semua ada? 
Kesiannya.. Itulah harga untuk menjadi seorang ibu.. tapi takpe, harini Fiza akan bagi tip-tip atau cara-cara bagi mengatasi atau hilangkan terus morning sickness yang membelenggu tu..

Tapi sebelum tu Fiza terangkan dulu apa menda sebenarnya morning sickness atau mabuk-mabuk semasa hamil ni.. Untuk pengetahuan semua, Morning Sickness ni berpunca daripada kehadiran hormone dirembeskan dalam kuantiti yang banyak di awal kehamilan. Ia juga boleh berlaku pada bila-bila masa. Ada orang dari seawal minggu ke 4 dan berakhir bila kandungan dah berusia 16 minggu. Ada orang sampai nak bersalin pun tak hilang-hilang morning sicknessnya tu.. Ada orang tak kena langsung.. Macam Fiza, pengalaman Damia 3 bulan pertama aje mabuk, lepas tu ok je.. Masa mengandung Dhia langsung tak ada mabuk, penat-penat tu adalah.. Lain anak lain pengalamannya.. lain orang lain mabuknya.. eh, macam pantun pulak.. :p
 
Tapi jangan risau, semua tu normal.. Meh Fiza share sikit cara-cara nak hilangkan mabuk dan morning sickness ni..

  1. Anda semua boleh try makan biskut atau roti atau apa-apa makanan ringan yang anda suka bila anda bangun dari tidur pagi-pagi bagi membantu menyerap asid perut dan membantu menyimpan tahap gula dalam darah anda daripada terlalu rendah.. Tapi kalau kena buat test air gula or OGTT tu kena la puase kejap, air masak je boleh minum tau..
  2. cuba ambil makanan ringan setiap 2 jam bagi mengelakkan perut kosong.. kalau perut kosong cepat lagi loyanya...
  3. Sebelum tidur pun try ambil snek jugak, jangan tidur dlm keadaan lapar dan perut kosong..
  4. Makan makanan yang boleh mencegah muntah seperti buah avokado, protein (ESP Shaklee is the best!!, lagi best dari susu ann**m wa cakap lu... keju, susu, yogurt, roti dan pasta pun boleh...
  5. Please elakkan makanan berminyak, kafein, makanan manis seperti coklat dan kek yang boleh mencetuskan muntah!
  6. Bila rasa nak loya or muntah-muntah, cepat-cepat kemam asam.. tapi jangan makan banyak pulak, tak elok..
  7. Minum sekurang-kurangnya 2-3 liter air bagi mengelakkan sembelit..Bila sembelit perut akan rasa tak selesa, lalu mula la rase nak muntah tu...
  8. Jangan makan bersulam air.. yang ni memang mengundang muntah lepas makan..
  9. Ambil Vitamin Pranatal (Set Kehamilan Shaklee) selepas makan atau sebelum tidur.. Jangan ambil dengan perut kosong!
  10. Pakai pakaian yang sejuk dan selesa.. Hormon orang mengandung ni memang selalu buat kita jadi panas, so kalau kita panas dan rimas pun boleh jadi nak muntah.. elakkan dari pergi ke tempat yang memerlukan kita bersesak-sesak.. nanti muntah tengah ramai orang pula.. :)
  11. Bila rasa nak muntah, anda boleh menarik nafas panjang.. hembus... tarik nafas..... hembuss....
  12. Tidur jugak boleh mengelakkan keloyaan...
  13. Kalau tak tahan sangat, dah teruk sangat muntah tu, anda juga boleh berjumpa dengan doktor untuk minta ubat cegah @ tahan muntah..


PEPPERMINT-GINGER PLUS + B-COMPLEX SANGAT-SANGAT MEMBANTU MENGATASI MORNING SICKNESS DAN LOYA SEMASA KEHAMILAN..
AMALKAN SET KEHAMILAN SHAKLEE UNTUK MEMENUHI KEPERLUAN NUTRIEN IBU DAN BABY DALAM KANDUNGAN.. :)

Fiza doakan semua bakal-bakal ibu yang baca blog Fiza ni dipermudahkan proses kehamilan dan bersalin nanti.. Aminnnn.. :)

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama Fiza!! 
Nak jana pendapatan pun boleh tau!

11 November 2013

SHAKLEE MURAH LA! SIAPA KATA MAHAL..

Assalamualaikum!!!

Selalu kita dengar ramai yang malas beli suppliment dengan alasan MAHAL.. dengan Shaklee siapa yang kate mahal tu memang kedekutlah, hehehe Jahat mulut Fiza, gurau je tau.. :) sebenarnya mana ade mahal, Shaklee adalah produk yang murah dan sangat berpatutan selaras dengan kuantiti dan kualiti produknya.. 

Fiza bagi contoh : 
Zinc Complex Shaklee hanya berharga RM27
Ada 120 biji tablet
Kena makan hanya 1 biji sehari sebelum makan malam
So, 120 biji bersamaan 120 hari aka 4 bulan!!
sebijik jatuh harga RM0.225
RM0.225 x 30hari  (sebulan) = RM6.75

RM6.75 SAHAJA SEBULAN!!!

Uools nak murah macam mana lagi? dah la terbukti berkesan, murah pulak tu.. Apa la nak dibandingkan dengan harga sebuah kesihatan...

Ce try tengok ni ha, berapa lama suppliment Shaklee boleh tahan!!


JOM BERUBAH! SIHAT DAN CANTIK BERSAMA SHAKLEE!!

Fiza Zasmi
 Shaklee Independent Distributor [ ID No : 960212]
Call/SMS/Whatsapp : 019 9154727
Emel : fizazasmi@gmail.com
Fiza juga menyediakan perkhidmatan Shaklee COD sekitar Kuantan dan Maran, Pahang.
Pos Delivery ke seluruh Malaysia, RM10.00 flat rate tak kira berat and 
 banyak mana anda beli.
Harga sudah semestinya berbaloi-baloi..
Jom orang Kuantan, Maran Pahang berShaklee bersama Fiza!! 
Nak jana pendapatan pun boleh tau!