18 July 2013

DAPUR MAMA FIZA : RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA FIZA

Assalamualaikum... 
Alhamdulillah, sepanjang 9 hari kita berpuasa ni, baru 3 kali aku masak kat rumah.. kalau tak asyik berbuka rumah mertua, tak rumah mertua rumah mak aku... gitu je lah keje kan, malas masak.. pastu kena sound dengan tok laki baru rajin sikit... huhuhu

Semalam teringin nak makan ikan siakap tiga rase.. terase-rase lagi kat tekak ni ha... hahahaha batal puase kang.. So pukul 3 aku dah lari kejap gi beli ikan kat LYC Indera Mahkota ni.. boleh tahan la tempatnye, sayur-sayur segar, ikut hati semalam nak je beli lagi sayur tapi bila fikir aku sorang je yang menkedarah sayur kat umah tu, baik xpayah.. makan je menda ade.. So beli ikan siakap sekor, udang sikit.. Bagus LYC ni, siap siang ikan akak, ni akak suka ni.. senang keje aku... tengok resit aku pun tak tau murah ke mahal.. lantak lah, makan kat luar lagi mahal... hahahaha ayat bagi semangat nak masak...


Gini la rupa siakap aku lepas gaul dengan garam kunyit and tepung jagung.. penat fikir macam mane nak bagi ikan ni berdiri macam kat kedai tu, ikan mesti la berdiri, baru ade gaye 5 star hotel gitu... puas dok try atas pinggan, aku takut kalau letak dalam kuali ni ikan ke mane aku yang berendam minyak nanti.. so gune lah mane-mane skill yang ade.. hidup kene kretip, baru berjaya! *tiba-tiba..


Masuk dalam kuali still berjaya landing dengan selamat.. pastu pening pulak nak terbalikkan macam mane... bab ni terus fail! habis kepala ikan aku... hahahaha.. tapi takpe boleh cover.. sekali lagi, hidup mesti kretip, baru berjaya!!! 



Jadilah ikan siakap ala fiza.. Encik Din kate ok, sedap tapi kurang pedas.. dalam nada bersahaja.. tak tau la nak amik hati ke.. ape ke.. dah pijor tangan aku ni kate tak pedas lagi.. orang kampau la katenye...




Nak resepi ke? Malu akak tau....

1 ekor ikan siakap - padan2 la, aku beli yang berat 580gm cukup la aku makan dengan Encik Din
Tepung jagung - Orang kate nak bagi rangup ikan, Ntah le macam gitu jugak ikan aku
Bawang Merah Blend - 2 sudu besar
Bawang putih - 2 Ulas
Bawang besar - Suku biji aku hiris-hiris letak mase last
Cili Kisar - 5 sudu besar.. tu pun Encik Din kate tak pedas lagi.. kebal beno lidahnya
Halia - 1 Inci
Carrot - setengah batang
Tomato - Aku ade tomato kecik-kecik tu je kat rumah, letak 5 biji belah dua
Nenas dalam tin - Aku letak 3 keping sebab aku memang gila nenas ni..
Sos cili - 3 sudu besar
Sos tiram - 2 sudu besar
Garam secukup rase - tapi aku tak rase la, puase kan..
Daun Sup and Cili besar buat hiasan

Gaul garam kunyit kat ikan.. pastu gaul pulak dengan tepung jagung... goreng la sampai masak.. kalau suke garing, cari la idea bagi garing.. aku suke ikan yang juicy-juicy lagi.. garing-garing makan ikan banyak tulang sedap... Dah siap tu angkat letak tepi... Keluarkan minyak sikit, tumis pulak bawang blend, bawang putih and halia sampai wangi... masuk cili kisar, tumis sampai pecah minyak... dah tu masuk la sos cili, tiram.. boh la air sikit... gaul-gaul masuk carrot, n nenas... masuk kan garam... nak dekat-dekat masak tu baru masuk tomato and cili besar.. dah siap curah atas ikan... hiasa daun sup... berehhh

Perghh makan pulak dengan tom yam campo.. udang abes Cik Mia makan.. aku makan sayor dengan ayam je.. Encik Din langsung tak sentuh, dia ngadap ikan aje... Kenyang, ade balance sikit buat aku sahur.. Encik Din tak makan nasi sahur, dia makan ringan-ringan aje.. burger la, nugget la... minum Milo dengan Meal Shake.. senang keje mak.. :) Tapi dia ok, bertenaga aje sepanjang mase.. bagus Meal Shake ni... sape-sape nak order cepat msg 019-9154727.. stok dah ade ni... rugi tak amik... dah try baru tau.. :)

Post a Comment