10 July 2013

CARA PEMAKANAN SUPPLEMENT SHAKLEE

Assalamualaikum semua!! Salam Ramadhan.. Puasa dah esok kita semua.. Hari ni fiza nak terangkan cara-cara pemakanan yang betul Supplement Shaklee.. Mesti ramai lagi yang keliru kan...


1. Vita Lea:

1-2 biji sehari, selepas makan, best taken after breakfast and dinner. Best taken with vitamin C.

p/s: tak sesuai di ambil bersama minuman/makanan bersusu

2. Vita C :

 1-2 biji sehari, selepas makan, best taken after breakfast and dinner. Best taken with vitalea.

3. B complex :

1biji sehari selepas makan, best taken after breakfast

p/s : kalau nak tambah selera bagi sebelum makan

4. Zinc complex:

1biji sehari sebelum makan

5. Alfalfa :

2-4 biji permulaan, jika masih tidak dapat hasil yang di ingini, boleh naikkan dose sedikit2 sampai 10 biji sekali makan. p/s: awas kena monitor najis baby selalu, sbb takut ada baby tak tahan and dpt cirit.

6. ESP:

sehari tidak boleh lebih 3 sudu besar, terpulang nak minum sekali gus atau nak bahagi 3. Boleh dicampur bersama minuman kegemaran mcm milo/horlicks etc. Sekali bancuh dlm 250-300ml air ikut suka pekat mana..

p/s: tidak boleh di bancuh dengan air panas mendidih, kerana ia boleh rosakkan struktur protein. Jangan ambil esp bersama teh atau kopi kerana ia mengganggu penyerapan vitamin.
7. Ostematrix:

2 biji sekali makan, 2 kali sehari. ambil lepas breakfast and dinner.(total 4 biji sehari).

8. Omega:

1-2 biji sekali makan sekali sehari. Jika kanak-kanak boleh pecahkan sebiji dlm bubur/susu seminggu 2-3kali.

9. Lecithin :
3biji sekali makan dua kali sehari. (total 6 biji sehari)

10. Garlic:

2 biji sehari sekali makan.

11. GLA:

2biji sehari sekali makan. Setiap hari walaupun haid. Berhenti jika hamil.

12. Collagen:

satu hari 1 sachet

13.Vita E:

1 biji sehari sblm tidur

14. AJHT:

2 biji sehari after food

15. Chewable Vita C plus (100mg):

Ambil sebiji sehari Untuk budak setahun ke atas. Kalau dewasa ambil 3-5 biji sehari, mesti dihisap bukan ditelan sekali gus.

16.Mealshake:

Setengah sudu teh sehari untuk budak setahun ke 3tahun. Selepas 3 tahun boleh bagi satu sudu teh sehari. Dibancuh ke dalam minuman mereka. Jangan guna air panas mendidih. Beri anak minum air yang banyak untuk elak sembelit. Dewasa: Sehari tidak lebih 4 sudu besar. Sekali bancuh 1-2 sudu besar bancuh bersama minuman kegemaran/ESP/PD

17. Performance Drink :


Sekali bancuh 3 sudu besar utk dewasa. Untuk kanak-kanak 1 sudu besar. Bancuh bersama air sejuk/melashake/esp. Disarankan ambil sebelum, semasa dan selepas work out atau sewaktu bersahur/berbuka!

p/s : 
Jadual pengambilan vitamin ini adalah cadangan sahaja. Jadual boleh diubah mengikut kesesuaian masing-masing dan tiada masalah jika jadual diubah cuma perlu tahu vitamin yang sesuai diambil bersama dan vitamin yang perlu dielakkan diambil bersama. Yang penting kena ingat bahawa :

Ostematrix JANGAN AMBIL dengan Vitalea

Vitalea 
JANGAN AMBIL bersama susu atau ESP

Alfalfa 
JANGAN AMBIL dengan Vita E

So, untuk bulan puasa ni, marilah kita sama-sama bertenaga menjalani ibadah! Mighty 3 Gems  adal set paling sesuai untuk semua peringkat umur...


Post a Comment