18 July 2013

DAPUR MAMA FIZA : RESEPI SIAKAP 3 RASA ALA FIZA

Assalamualaikum... 
Alhamdulillah, sepanjang 9 hari kita berpuasa ni, baru 3 kali aku masak kat rumah.. kalau tak asyik berbuka rumah mertua, tak rumah mertua rumah mak aku... gitu je lah keje kan, malas masak.. pastu kena sound dengan tok laki baru rajin sikit... huhuhu

Semalam teringin nak makan ikan siakap tiga rase.. terase-rase lagi kat tekak ni ha... hahahaha batal puase kang.. So pukul 3 aku dah lari kejap gi beli ikan kat LYC Indera Mahkota ni.. boleh tahan la tempatnye, sayur-sayur segar, ikut hati semalam nak je beli lagi sayur tapi bila fikir aku sorang je yang menkedarah sayur kat umah tu, baik xpayah.. makan je menda ade.. So beli ikan siakap sekor, udang sikit.. Bagus LYC ni, siap siang ikan akak, ni akak suka ni.. senang keje aku... tengok resit aku pun tak tau murah ke mahal.. lantak lah, makan kat luar lagi mahal... hahahaha ayat bagi semangat nak masak...


Gini la rupa siakap aku lepas gaul dengan garam kunyit and tepung jagung.. penat fikir macam mane nak bagi ikan ni berdiri macam kat kedai tu, ikan mesti la berdiri, baru ade gaye 5 star hotel gitu... puas dok try atas pinggan, aku takut kalau letak dalam kuali ni ikan ke mane aku yang berendam minyak nanti.. so gune lah mane-mane skill yang ade.. hidup kene kretip, baru berjaya! *tiba-tiba..


Masuk dalam kuali still berjaya landing dengan selamat.. pastu pening pulak nak terbalikkan macam mane... bab ni terus fail! habis kepala ikan aku... hahahaha.. tapi takpe boleh cover.. sekali lagi, hidup mesti kretip, baru berjaya!!! 



Jadilah ikan siakap ala fiza.. Encik Din kate ok, sedap tapi kurang pedas.. dalam nada bersahaja.. tak tau la nak amik hati ke.. ape ke.. dah pijor tangan aku ni kate tak pedas lagi.. orang kampau la katenye...




Nak resepi ke? Malu akak tau....

1 ekor ikan siakap - padan2 la, aku beli yang berat 580gm cukup la aku makan dengan Encik Din
Tepung jagung - Orang kate nak bagi rangup ikan, Ntah le macam gitu jugak ikan aku
Bawang Merah Blend - 2 sudu besar
Bawang putih - 2 Ulas
Bawang besar - Suku biji aku hiris-hiris letak mase last
Cili Kisar - 5 sudu besar.. tu pun Encik Din kate tak pedas lagi.. kebal beno lidahnya
Halia - 1 Inci
Carrot - setengah batang
Tomato - Aku ade tomato kecik-kecik tu je kat rumah, letak 5 biji belah dua
Nenas dalam tin - Aku letak 3 keping sebab aku memang gila nenas ni..
Sos cili - 3 sudu besar
Sos tiram - 2 sudu besar
Garam secukup rase - tapi aku tak rase la, puase kan..
Daun Sup and Cili besar buat hiasan

Gaul garam kunyit kat ikan.. pastu gaul pulak dengan tepung jagung... goreng la sampai masak.. kalau suke garing, cari la idea bagi garing.. aku suke ikan yang juicy-juicy lagi.. garing-garing makan ikan banyak tulang sedap... Dah siap tu angkat letak tepi... Keluarkan minyak sikit, tumis pulak bawang blend, bawang putih and halia sampai wangi... masuk cili kisar, tumis sampai pecah minyak... dah tu masuk la sos cili, tiram.. boh la air sikit... gaul-gaul masuk carrot, n nenas... masuk kan garam... nak dekat-dekat masak tu baru masuk tomato and cili besar.. dah siap curah atas ikan... hiasa daun sup... berehhh

Perghh makan pulak dengan tom yam campo.. udang abes Cik Mia makan.. aku makan sayor dengan ayam je.. Encik Din langsung tak sentuh, dia ngadap ikan aje... Kenyang, ade balance sikit buat aku sahur.. Encik Din tak makan nasi sahur, dia makan ringan-ringan aje.. burger la, nugget la... minum Milo dengan Meal Shake.. senang keje mak.. :) Tapi dia ok, bertenaga aje sepanjang mase.. bagus Meal Shake ni... sape-sape nak order cepat msg 019-9154727.. stok dah ade ni... rugi tak amik... dah try baru tau.. :)

17 July 2013

GLA COMPLEX SHAKLEE, SUPPLEMENT PENTING UNTUK LELAKI DAN WANITA!!!



SUPPLEMENT PENTING 

UNTUK LELAKI DAN WANITA!!!


GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. Kebiasaannya digunakan untuk regulate kitaran haid, simptom PMS, sakit kepala dan untuk mereka yang menopause. Selain itu, GLA Complex ini amat bagus untuk skin texture, skin repair dan buat skin glowing. Kebaikan GLA COmplex Shaklee :

• Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
• Meningkatkan kesuburan.
• Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
• Membantu dalam menangani menopause.
• Menguatkan kuku & rambut.
• Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
• Membantu menangani ekzema.
• Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
• Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
• Menguatkn immuniti badan.
• Mempelahankn process penuaan.
• Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
• Mengawal kencing manis
• Mengawal kolesterol.
• Bagus untuk saraf.


GLA boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli. GLA juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerak, berkuping, bersisik.


HANYA RM73.00 SAHAJA!!

SMS ATAU WHATSSAPP 019-9154727 UNTUK 

HARGA PROMOSI JULY 2013!

Faedah Dan Kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee

Ramai yang masih tertanya-tanya ape ke menda lah ESP Shaklee ni? Boleh ke lelaki minum ESP Shaklee ni?? Kenapa elok minum semasa bulan puasa? banyak sangat persoalan kan... So, meh fiza terangkan serba sedikit pasal ESP Shaklee ni...

ESP atau Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf diseluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi
hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuaisecara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap tin 1kg ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.

Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atu muda. Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.

Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:

Kekal Muda – 
Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga. Hormon Berasaskan 

Tumbuhan Semulajadi – 
Kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - 
Genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadisel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

Kulit berseri dan anjal – 
Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.

Pemberi tenaga segera – 
Membekalkan tenaga segera dan memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan,kebimbangan, ketakutan, dll.

Memulihkan Pigmentasi –
Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi

Memperbaiki Memori – 
Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

Harga hanya RM121.00 sahaja! SMS atau Whatsaap 


0199154727 Fiza untuk maklumat lanjut.

10 July 2013

CARA PEMAKANAN SUPPLEMENT SHAKLEE

Assalamualaikum semua!! Salam Ramadhan.. Puasa dah esok kita semua.. Hari ni fiza nak terangkan cara-cara pemakanan yang betul Supplement Shaklee.. Mesti ramai lagi yang keliru kan...


1. Vita Lea:

1-2 biji sehari, selepas makan, best taken after breakfast and dinner. Best taken with vitamin C.

p/s: tak sesuai di ambil bersama minuman/makanan bersusu

2. Vita C :

 1-2 biji sehari, selepas makan, best taken after breakfast and dinner. Best taken with vitalea.

3. B complex :

1biji sehari selepas makan, best taken after breakfast

p/s : kalau nak tambah selera bagi sebelum makan

4. Zinc complex:

1biji sehari sebelum makan

5. Alfalfa :

2-4 biji permulaan, jika masih tidak dapat hasil yang di ingini, boleh naikkan dose sedikit2 sampai 10 biji sekali makan. p/s: awas kena monitor najis baby selalu, sbb takut ada baby tak tahan and dpt cirit.

6. ESP:

sehari tidak boleh lebih 3 sudu besar, terpulang nak minum sekali gus atau nak bahagi 3. Boleh dicampur bersama minuman kegemaran mcm milo/horlicks etc. Sekali bancuh dlm 250-300ml air ikut suka pekat mana..

p/s: tidak boleh di bancuh dengan air panas mendidih, kerana ia boleh rosakkan struktur protein. Jangan ambil esp bersama teh atau kopi kerana ia mengganggu penyerapan vitamin.
7. Ostematrix:

2 biji sekali makan, 2 kali sehari. ambil lepas breakfast and dinner.(total 4 biji sehari).

8. Omega:

1-2 biji sekali makan sekali sehari. Jika kanak-kanak boleh pecahkan sebiji dlm bubur/susu seminggu 2-3kali.

9. Lecithin :
3biji sekali makan dua kali sehari. (total 6 biji sehari)

10. Garlic:

2 biji sehari sekali makan.

11. GLA:

2biji sehari sekali makan. Setiap hari walaupun haid. Berhenti jika hamil.

12. Collagen:

satu hari 1 sachet

13.Vita E:

1 biji sehari sblm tidur

14. AJHT:

2 biji sehari after food

15. Chewable Vita C plus (100mg):

Ambil sebiji sehari Untuk budak setahun ke atas. Kalau dewasa ambil 3-5 biji sehari, mesti dihisap bukan ditelan sekali gus.

16.Mealshake:

Setengah sudu teh sehari untuk budak setahun ke 3tahun. Selepas 3 tahun boleh bagi satu sudu teh sehari. Dibancuh ke dalam minuman mereka. Jangan guna air panas mendidih. Beri anak minum air yang banyak untuk elak sembelit. Dewasa: Sehari tidak lebih 4 sudu besar. Sekali bancuh 1-2 sudu besar bancuh bersama minuman kegemaran/ESP/PD

17. Performance Drink :


Sekali bancuh 3 sudu besar utk dewasa. Untuk kanak-kanak 1 sudu besar. Bancuh bersama air sejuk/melashake/esp. Disarankan ambil sebelum, semasa dan selepas work out atau sewaktu bersahur/berbuka!

p/s : 
Jadual pengambilan vitamin ini adalah cadangan sahaja. Jadual boleh diubah mengikut kesesuaian masing-masing dan tiada masalah jika jadual diubah cuma perlu tahu vitamin yang sesuai diambil bersama dan vitamin yang perlu dielakkan diambil bersama. Yang penting kena ingat bahawa :

Ostematrix JANGAN AMBIL dengan Vitalea

Vitalea 
JANGAN AMBIL bersama susu atau ESP

Alfalfa 
JANGAN AMBIL dengan Vita E

So, untuk bulan puasa ni, marilah kita sama-sama bertenaga menjalani ibadah! Mighty 3 Gems  adal set paling sesuai untuk semua peringkat umur...


08 July 2013

PRODUK SHAKLEE DI KUANTAN, PAHANG !!

Alhamdulillah, berkat izinNya aku berkenalan dengan produk Shaklee.. Dulu hanya jadi tukang makan, tapi sekarang alhamdulillah dah jadi Shaklee Independent Distributor.. bak kata orang sharing is caring.. Benda baik buat ape nak simpan-simpan kan....

So, rakyat-rakyat Kuantan Pahang sekitarnya tak perlulah risau nak order Shaklee jauh-jauh, saya yang dekat ni kan ade.. :)


Lawati Facebook page saya Fiza Zasmi Health Care untuk makluman lanjut !