02 February 2011

dear baby - part 2



mama rase nak meletop hati ni.. susah nak cakap.. kang cakap kang nanges, tak cakap kang nanges gak.. mama gi klinik tadi, biase lah, memang mama tak pernah miss pun check-up baby tiap-tiap bulan tapi hari ni mama lewat sikit, serba salah nak tinggal opis... kerja
baru kan, dah la bos tak ade plak hari ni.. bos orang lain ade lah...
alhamdulillah, kat klinik tadi hB( hB = Hemoglobin adalah protein pada sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan) mama dah naik dari 10.3 ke 10.5 tapi patutnye
kadar stabil kene naik 11.0... tapi nak buat macam mane, macam-macam dah mama makan, tak naik-naik jugak.. stress je tengok hB asyik merah.. =( yang naiknye berat badan dari 58.6 ke 61.8, tak pasal-pasal mama kene set appointment untuk OGTT, ala yang kene minum air gula pekat-pekat tu... haish...(--") doctor risau mama ade kencing manis sebab berat badan naik mendadak..
Tapi semua tu ok lagi, mama tak kesah lah sebab menda tu semua mama boleh kawal lagi, tapi yang mama rase tak sedap hati sesangat ni ha sebab doc kate mama pembawa thalesemia, doc tak dapat nak cakap panjang lebar hari ni sebab ramai giler orang menunggu, doctor just suggest papa gi buat screening thalesemia jugak, nasib baik papa ikut hari ni,boleh buat terus tapi result 3 bulan lagi lah.. bapak lamenye!!
dalam hati, mama boleh berdoa jelah yang papa bukan pembawa thalesemia jugak... mama takut baby, kalau mama sakit tak pe, tapi mama pembawa aje... mama takut je baby ade ape-ape... (--") mintak jauh lah...
mama cuba fikir positif, mama googled2, mama tengok semuanye bagi mama lagi stress, tak ade input positif langsung... =(

sekarang, mama mampu berdoa yang papa bukan pembawa thalesemia jugak.. =( biarlah baby sihat.. tu je mama harap...
Post a Comment