11 November 2010

penganten basi in da house!!


setiap kali masuk belog mesti nak kate belog ni berhabuk lah, besawang bagailah.. memanglah kan, ko masuk 1 hari ko tinggal 3 bulan, memang lah berhabok kan.. mentang-mentang lah dah berumah tanggakn, tak hengat! ho3

tak de lah, sebenonye aku ni aktif je belog2 ni, hyperaktif lagi, tapi aktif bace belog je lah kan, nak tulis2 nak taip2 ni selow sikitlah.. ntah lah, perubahan hormon kot.. (--'')

so, kehidupan selepas berkahwen?? ok, ok sgt2!!he3 rase ape?? ko kahwenlah sendirik, baru lah leh rase2, feel2.. he3 banyak menda nak cite, tapi kite hold dulu.. cerita tanpa gambar is not syok okeh!
picture captured right after honeymoon, makin demok.. (--'')


next entry lah, kene masak lah..
i kan da jadik mak2...


opss, terlupe pulak, hari ini genap 4 tahun kami bercinta, tak sangke dah sampai tahap ni dah kami.. en. din tak ada, dia outstation.. rendooo nye!!
doakn kami yeh, biar segalanya baik2 aje..

bye
xoxo.

03 October 2010

Jemputan Ke Majlis Perkahwinan Fiza & Din




Dengan ini saya Nur Hafizasmi Binti Azami
dengan berbesar hatinya menjemput
semua kenalan saya di blog cherita chenta hati ini
ke Majlis Perkahwinan saya pada

Tarikh : 2 Oktober 2010
Masa : 12pm-4pm

Jemput datang ye..

30 August 2010

ni bukan berhabuk, dah bersawang bagai dah blog aku nih..

salam,

aku tengah pening ni.. pening baru carik blog, tak pening tak carilah! huh*sigh* kalo ikutkan masuk harini tinggal lebih kurang lagi 1bulan 4 hari cenggitu lah aku nak kawen.. giler lah.. macam tak percaye lah.. aku rase baru semalam aku nanges2 bawah meja office ngajuk lah konon last2 ko kawen gak kan.. hi3 malu i.. percaye tak mo percaye pon kene jugak percaye.. macam2 lah aku fikir skarang nih..

dengan umur baru 21 tahun nih, macam2lah masalah datang.. giler masalah lah.. masalah utame adelah tiada pengalaman, bukan tiada pengalaman berkahwin, tu memanglah.. tapi masalah aku memang tak tahu nak mula dari mane.. persiapan aku main buat aje.. aku riso bile sampai je majlis aku semua jadi berterabur.. macam sekarang ni aku tengah pening, aku dah jumpe dah tok kadi aku aritu, amik sain semua kat borang kebenaran kahwin tu.. aku dh hantar kat JAIP, dah approve kire boleh kawen dah aku nih.. pastu aku nak buat ape dengan kebenaran kawen yang JAIP bagi kat aku tu?? simpan sampai nikah ke?? ke ne bagi tok kadi ke?? peninglah aku.. esok aku nak tanye tok kadi lah.. malu pn buat2 tak malu lah..

masalah kedua ialah untuk memuaskan hati semua orang.. ni part paling aku gila tau! kalau aku banyak duit, bukan semua orang aku puaskan hati, semua beruk kucing segala aku puaskan.. aku paling hangin dengar "alah fiza, 50 hinggit je, tak kan nak berkire sangat" ini ayat aku haramkan 7kturunan pakai nih.. pale hotak dia cakap mcm tu.. kan dah kurang sopan aku nih.. kalau ko banyak sangat rm50 tu, bagi jelah kat aku.. aku keje rm50 sehari pon susah nak dapat, dia suke2 hati nak membazir tak tentu hala.. aku ni nak beli 1 benda pon 13kali fikir.. pergi kerja pn bawak bekal, 50 hinggit konon.. terseksa batin aku..

masalah ketiga ialah sememangnye aku banyak masalah.. sana masalah, situ masalah.. kadang2 sendiri cari masalah.. sian woo kat aku, nak mintak tolong orang pun aku segan, giler segan lah.. semua kalau boleh aku nak buat sendiri.. bukan bajet berdikari ke hape, tapi ntah lah.. aku rase macam dari kecik duk menyusahkan orang.. ni nak kawen pun nak menyusahkan orang.. adoi, memang susah orang nak paham aku.. pining kepala..

tapi sekarang, aku dah muhasabah diri*ceh, konon..* betul lah, muhasabah diri lah ni.. jangan ikut hati sangat,try untuk bahagiakan semua orang, puaskan hati semua orang.. cube buat yang terbaik.. aku tahu, umur aku 21 tahun ke, tak ade pengalaman ke, duit kureng ke.., aku percaya segalanya datang dariNYA.. semuanya di tentukan olehNYA.. korang2 doakanlah untuk aku eah..


p/s: sape tau videografer murah2?? duit kureng pun kalau kene bajet, teringin gak aku. kih3..

27 June 2010

5.50am

berlari aku ke langit..
menggapai bulan selindung awan..

berlari aku ke langgit..
biar kering, darah mengalir..

berlari aku ke langit..
biar nyawa jadi taruhan...

23 June 2010

# owh dear diari 1

dear diari,

Saya sangat susah hati, macam mane saya tak susah hati diari, kalau orang yang saya anggap macam adik saya sendiri, eh diari, dia memang adik saya diari, adik kandung saya. aik kandung saya buat saya macam bukan kakak dia diari. sedih wwooo diari. saya dah la mahu kawen, lagi tiga bulan lebih2 sikit je diari.. kepada siapa saya nak bergantung harap diari... (T-T) kepada siapa saya mahu mintak tolong diari.. diari awak tolonglah jawab diari.. saya malu nak cerita kat sape2.. nak cerita kat tunang saya pun saya malu.. kalau cerita kat mak saya nanti lagilah saya malu diari, sayakan anak sulung.. anak sulung kena rock diari, mane boleh tangkap leleh.. dah la diari, tiba2 ngan awak pun saya rasa malu nak ngadu.. hu3


kita cerita menda lain lah diari,menda seronok sikit..

owh dear diari, sabtu lepas saya gi kenduri kawan poli saya.. MasyaAllah diari, bapak cantiknye dia diari.. jap2 saya tunjuk gambar dia ea diari..


awak tengok ni diari, bapak cantik gila gojes dia diari.. awak tau tak diari, baju yang dia pakai ni saya dah test dah diari, skali dia pakai diari, tak jadilah saya buat baju ni jadi baju mnyambut menantu saya.. hu3 tak apelah, kak long butik tu cakap nak buat baju baru, nanti saya ushalah.. eh, lupa pulak diari, butik Qina kawan saya ni sama ngan butik saya.. saya yang suruh dia pi sini.. MasyaAllah cantiknya dia diari.. jap saya boh gambar dia lagi...


ha, kau tengoklah diari.. cantikkan..


ni mase dia nikah.. cantik kan diari.. MasyaAllah..


ni masa, ntah la mase ape.. masa lepas nikah dia tukar baju.. pun cantik jugak.. bila tengok gambar dia kawen ni, saya rasa nak kawen cepat2 je diari.. gatalkan saya.. huh.. (-.-") nak buat macam mana diari.. saya suka kawen2 ni.. kawen kan cantik, bila cantik saya sukalah.. bukan saya suka menda lain pun.. hi3


masa saya gi majlis kawan saya ni kan diari 'saya asyik sebut, cantiknya dia ,cantiknya diai'.. sampai saya makan sikit aje sebab asyik tengok dia.. padahal nasik minyak dia punya la sedap.. MasyaAllah.. menyesal pulak tak makan abis.. dah la cantik, makan pun sedap.. cantik+sedap.. What the perfectlah~ kan saya dah speaking diari.. saya tak bolehlah...



eh, terupload pic cantik sikit pulak dairi.. he3 tengok jelah ea.. tak buley delete *tipu*

oklah diari, saya mau tido, babai.. gud nite..


yg perenggan atas tu, saya harap adik saya tak malu, sebab adik saya ada lima, mane orang tau adik saya yang mana satu buat saya sedih tu.. kalau orang tau, buat tak tau je la kan...

01 June 2010

Ya Allah, permudahkan segalanya...

saya dah ambil borang, tapi tak isi and tak buat hiv test lagi, awal lagi pun... hiv test valid 3bulan aje..

p/s: malunye nak cerite... :*)

aku pun ingat menda ni tipu...

tapi sebenarnye tak pun... :)
first time ni nak try contact lense,
berair biji mate..

ade sebarang perbezaan?
aku rasa macam tak da.. beso tu je bijik mata aku..
cume nampak lebih hitam la kan..

macam mane nak cerite eah.. aku dapat tau menda ni dari blog green apple... aku bile menda free je laju lah.. klik nuffnang kat blog beliau, isi form.. pastu hari ni baru dapat.. aku mmg niat nak pkai contact lense pun.. dah dapat ni, besh la...

tQ ciba vision..

sape2 nak leh la try gi blog beliau atau blog perempuan jomblo.. klik2lah nuffnang beliau(kot2 ade lagi la iklan ni) dan macam diorang, aku pun dapat colour purple... aku rase mmg ciba vision bagi colour purple je kot.. he3 tapi jangan riso, tak nampak pun purple tu.. nampak hitam je.. sebab menda ni bagi biji mate nampak beso kit, tu yang i like tu.. selesa pun selesa..

18 May 2010

formspring.me

Ask me anything http://formspring.me/fizazasmi

hye fiza...ble nk tawen..?hehe n_n

hi... tawen eah?? insyaallah tahun ni.. fify dtg taw nti...

Ask me anything

kamu paling takot ngan ape..?

takot?? mcm2.. he3

Ask me anything

13 May 2010

for the second time


saya telah kehilangan 5730s Xpress Music saya..
jangan tanya kenapa... bagaimana..
saya trauma..
fobia..
="(

06 May 2010

zaman kanak-kanak riang


fiza | suraya | akhira

darjah 3
sekolah kebangsaan pandan

p/s: kira, aku sayang ko sebab upload pic ni dalam facebook!
aku sayang ko banyak2 lagi sebab still simpan pic ni!!

pakai seluar trek dalam kain tu~~

05 May 2010

today was....

badan lesu~
hati sedih~
kepala serabut~

itulah saya sekarang ni~
komitmen terhadap kerja melebihi pelajaran..
sangat takut yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran!

Ya Allah s.w.t, permudahkanlah segalanya...

amin~

04 May 2010

kisah benar 1

situasi 1:

mak cik: ini ape dik??
adik manis: deodorant..
mak cik: pakai menda ni macam mane??
adik manis:?????

moral> deodorant is ubat ketiak...


situasi 2:

abang lebai: adik, boleh tumpang tanye..
adik manis: ea encik..
abang lebai: sini ade jual kondom??
adik manis:?????? (kondom tu ape?? ha3)

moral> orang tanye kene jawab..

29 April 2010

birthday kekasih hati


dah basi dah cerita..
27/4/10 birthday pak udin..

to pak udin :
i love u!!!

06 April 2010

testing testing 1,2,3..

aku try update blog gne hp ni jd dok.. He3

05 April 2010

jom kita memancing..

name la hobi baru kan.. jadi kene show off la kan... brape banyak kan la ni kan.. hahahaha =) so, nak buat dijadikan cerita hari sabtu malam after aku balik kerja pukul 9.. pak udin call tanye penat ke tak?? nak ajak gi mancing ni~ mau aku nak ngaku kalo penat pn.. mesti la tak penat.. nak datingkan.. ha3 tapi tol la, pak udin pun dah sound, jumpe kejap2 je.. bile nak jumpe lame2... he3 nak jumpe lame2 cepat la minang i.. opppss kan dah minang dah.. ha, nak jumpe jom la kite kawen cepat2.. hihihi gatai na~

kami pergi berempat aku, encek tunangku, li adk aku n tok sedara aku.. dating bawak atok tu.. tapi gambo atok tak ade, atok gelap, xda lighting.. hahahaha boleh cam gitu?? durhaka punya cucu!! lepas tu jumpe kawan aku nasir, kawan dari kecik sampai la ke besar.. borak2 la..


harus la ade gambar aku kan, kalau tak penat la korang baca entry ni tak ada muka aku kan.. rindu la korang nak tengok muke aku kan... kan lagi kan.. asyik aku je amik gambar orang, bile orang nak amik gambar aku kan..


gambar gelap tak pe, janji kaki tu nampak.. ok.. hu3
salam.. hi..
hari ni aku cuti, macam bengong ajo duk rumah.. nak wat kotak rase macam malas la pulak.. damn la.. nak edit gambar mcm tak da mud lagi.. padahal dah seminggu dah mak cik bagi gambo tu kat aku.. mintak maaf la mak cik ea.. gambo mak cik bagi banyak getar2, penin sy nak edit.. saya dah la pencacai je.. jap lagi saya buat lar...



encek tunang, pak udin ku sayam.. lame tak letak gambar die.. ye la nak letak celah mane, camera pn xda, gambar lagi la haram tak da... tapi dia sihat aje, sejak pindah kerja ni, da hobi baru dah sekarang.. dengan aku sekali dia angkut gi mancing.. tak kesah la gi mancing, asal mancing ikan sungai, jangan ko mancing ikan darat sudah.. aku patah joran ko.. hahahhaha~



sekarang siang malam busy, jadi tokei jam dah.. hari-hari cakap pasal jam... aku pn tumpang sekaki.. namenye nak kawen muda, nak cekau mane duit.. dua-dua kene keje la.. lain la ko dah keje lame, bertimbun-timbun duit dalam bank... huhuhu tak pe la, asal susah same2, senang jangan tinggal aku.. dok gitu?? nak tengok jam dia jual leh la masuk dalam facebook dia (din alias) cantik jam dia.. aku pun berkenan.. hihihi sekarang dye pun ade blog.. tapi nanti la aku publish, semuanya on progress lagi... ne touchup2 lagi...


dugaan bertunang sekarang tak da la macam mula-mula dulu.. macam couple-couple dulu.. ok la sikit.. cume biase la, datang bulan mengambang memang la mak emosi sikit.. sikit-sikit nak nanges, sikit nak nanges... wat malu aje.. hihiihi harap Allah S.w.t permudahkan la segalanya... tak tahun ni, tahun depan....

02 April 2010

macam mana nak dapat duit lebih??? macam ni lar...

seblum aku pergi kerja jap ag ni mencari duit lebeh..
meh aku cara lain nak cari duit lebih..
aku baru je try menda ni..
earning pun tak tau lagi..
ni lah mendanya..
bace dulu k..


tapi dah alang2 aku sign in, aku ajak la korang semua skali...

klik kat sini > http://www.fineptc.com/index.php?ref=fizazasmi

aku tau menda dari blog ladynoe,
credit untuk beliau..

dah alang2 nak cari duit kan.. cari la betul2.. hi3

p/s: kalo dapt duit ni, cepat la sket aku kawen...


31 March 2010

laju nye mase berjalan..

.
esok dah bulan 4 dah kan..
sebulan lagi nak ke final..pastu habes lah pengajian aku kat poli tu..
pastu nak keja.. macam la skang ni tak keja.. jap lagi kol 12 gi poli balik kol 3 plak gi keja.. memang laju tol hari ni.. ni pun taip laju2 takut tak sempat nak iron baju.. hi3 baju pun tak iron lagi sibuk nak update blog.. sekarang semua menda kena buat laju2 n skarang baru prasan setiap minit tu berharga.. tapi bile study akaun terus jem.. terus jadi lembab.. memang masalah tol la bab kire2 ni... kire duit pun hampeh kalau jadi cashier.. nasib baiklah ok je keje.. tak da lah terpulang duit banyak sangat..

uhhh, peliknye gambo ni.. tibe2 aku ganti pua chu kang plak ade mole kat pipi.. tomei je kot.. ha3 ni gambo pagi tadi, tak mandi lagi...

mate aku berkedip2lah belah kiri ni.. apakah?? mau nangeskah?? tibe2 tertulis status fb lak kat sini... doakan aku tak nanges ea.. n xda menda buruk terjadi... hu3

23 March 2010

is tajuk

salam..
gila lame aku tak hapdate belog nih..
asyik fesbuking je keje..
sekarang aku busy gile doe, keje balik rumah tido, tido bangun keje.. gile tol mencari nafkah.. ho3 nak kawen kene la cari duit.. kang nak minang anak teruna orang camne kan? naseb baik aku hepi dengan menda aku wat sekarang.. korang2 sume doa2kan la aku cepat kaye ea..

ha satu lagi, doa2kan la aku cepat jumpe surat branak aku..
kat mane letak tau..
penin pale mak~~

untuk santapan nurani minda mlm2 buta ni..
terimalah gambo minah gomok chomel zaman dahulu kala~

gambo latest tak ado.. hs rosak..
sume nak rosak, jem la gini..

ok, bubye~

12 March 2010

jom nyanyi ramei-ramei~~

Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas ‘tuk bertahan

Cintaku padamu begitu besar
Namun kau tak pernah bisa merasakan
Malah kini kau ucapkan selamat tinggal
Membuat keresahan

Reff:[*]
Meninggalkanku tanpa perasaan
Hingga ku jatuhkan airmata
Kekecewaan ku sungguh tak berarah
Biarkan ku harus bertahan

[**]
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah
Jangan pernah kau coba untuk berubah
Tak relakan yang indah hilanglah sudah

Back to Reff:[*] , [**]

Jangan pernah kau coba untuk berubah
Ku relakan yang indah dalam hatinya


ST12-JANGAN PERNAH BERUBAH~~

05 March 2010

Realiti sebalik angan

sekarang aku banyak membaca.. mendengar.. ye lah, tentang kehidupan, rumahtangga, perkahwinan... realiti sebenar di sebalik keindahan yang selalu di angankan...

jujur...
perasaan takut datang selubungi diri... goyah memikirkan masa hadapan.. yang banyak aku dengar, negatif... dari sudut negatif...

aku perlukan seseorang untuk yakin semua itu boelh di perbaiki..
aku perlukan dia yakinkan aku yang kami akan bahagia...

tapi sekarang aku takut...
dalam hati mula timbul ragu-ragu..
pendirian tegar aku makin mengikis...

aku takut...


17 February 2010

ayer mata chenta

ini bukan iklan dinamo






aritu nanges..
nanges tangkap feelin habes lol...
siap sedu sedan bagai..

pastu tengok pic di atas, eh.. tengok kain yang kesat air mate tu ler...
terus tak jadi nanges..

NAPE AIR MATE AKU BENTUK LOVE...

huhuhuhu~

teros tak jadi nanges, snap pic...
hahahahhaha~

ni la baru di namekan air mata cheta...
pheeewwitt~~

10 February 2010

banyak punya~~

hai..
aku baru balik kerja, sekarang aku dah kerja partime kat guardian taman tas...

sebenonye banyak menda aku nak cerita... banyak gambar nak publish.. bukan cerita pasal hari ni sangat pun, nak cerita mase birthday aku tu lah...

start pukul 00:01am 9 February 2010:
semalam birthday aku yang ke 21, 21 oi~~ hepi giloss lah aku ni..
aku memang suka betul umur 21 ni taw... ok, pada tengah malam kejadian, aku memang talah dipakse bangun dari tidur oleh en.tunangku... nak buat romentik lah tu wish tepat2 tengah malam.. ceewah!! aku yang dah terjage tu tak dapat la nak sambung tidur balik.. tapi sebelum tu dapat mesej from :

kak bee aka my lovely sista:
slamat hari jadi, slamat hari jadi, selamat hari jadi... adikku fiza.. smuga dpanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.. moga berjaya dalam apa jua jalan yang dipilih...

kak syah(ex roomate aku mase sem 1):
epi besday 2 u, epi besday 2 u, hepi besday 2 fiza, hepi besday 2 u.... Fiza!! tua dah dy..hahaepy swett 21.. welcome to adulthood.. smuga dpanjangkn umur n dmurahkn rezeki.. hopefully xlupe jemput owg time kawen nanti... hehehhe

wan najibah (ex schoolmate):
Fiza!! hepi befday.. moga panjang umur dan panjang jodoh... hehhe, fren 4 ever..

en.tunang (after letak tepon):
gud9 syg.. moga ama chat sejahtera n akan dpt pe yg ama nak... n kite kekal bahagia slameny.. amin...

sofia (ex skolmate):
hepy besday fiza.. hope panjang umur n murah rezeki... hepy selalu..

tuan shaqiena (ex classmate):
Fiza, hepy besday 2 u.. moga panjang umur, murah rezeki n jodoh berpanjangan dengan din.. aku syg kamu..
________________________________________

tu ucapan sms yang aku terima...
ni pula ucapan dari facebook:













_____________________________________________

kemudian aku telah di belanja oleh kakak kesayangku ke Secret Recipe, bertuahnye badan dapat kakak macam ni...
kalau dapat air dalam gelas camni, sure aku tak kecek air owg lain...
hehehhehe~ tipu, semalam tersedut jugak air kak bee.. bile sampai rumah abru terpikir, minum air kak bee tak mintak permission pun... hahhaha~ halal ea kak.. dem memang camtu, jedarah air...

tom yam kak bee BESAR PUNYA!!!

turut hadi kak eta and kak anis..
tengok muke kak bee mkn kek... hehhehehe~ punye la sodap kek nih..

muke aku ler ni.. tak kan muke tembok pulak..
hahahhahha~
memang pn..

try la weh, kek terbaru dari SR, SUPERB mabelesss!!
meleleh air liur akush!!


kakak,really.. fiza hepi sangat.. TQ so much..
i love u juta2 lemon...


__________________________________________

malam before my besday, my en.tunang kate nak balik kuantan, tapi tak confirm lagi bcoz dia kene kerja luar pejabat hari tu.. bile dah kerja luar for sure lah penat kan, so aku tak berharap sangatlah yang dye akan balik malam tu.. its ok la, esoknye pulak dye kena kerjakan.. so aku tak kesah lah... tapi petang tu dye balik jugak... alhamdulillah... hepi ler aku, ape lagi kan.. sudah seminggu dah dia tanye aku nak ape for my birthday present, hehhehe~ en.tunang aku nih memang gni taw, tak paham2 lagi aku ni suke suprise.. huh.. malam tu kami keluar lah, dye tanye nak makan mane? aku kate crocadile rock.. kita tak pernah pun makan kat situ.. kami pergilah berdating di situ... huhuhuhu..


suke sangat kat sini~~
suke sangat papa~~

terADO amoi plak kat blakang tu..
tacaw ajork..

hehehehhehe~

jeles aku taw, nape air papa besh, air ama besh sket ajew..

shawl pelangi pinjam adik punye,,
sharing is caringkan...hooo3~
ramai orang tanye, tunang aku bagi present ape... sebenonye dye sendiri pun naik pening nak bagi aku ape.. aku just nak dia stop merokok je sebagai present, tapi hampeh... berhenti terus memang dia tak boleh, tapi dye janji nak kurang kan rase.. kot lah tu... last2 dye beli je kan aku kerox n reiben.. huhuhuhu~ hepi!!! tq papa~~
____________________________________

pada birthday ni juga aku di maklulan oleh pihak guardian yang aku diterima masuk berkerja keesokakannye, siyes weh.. hepi sgt99 taw..

kepada sesiapa yang memberikan ucapan mulut tu ramai sangat, nak tulis ni kang melampau2 pulak panjang entry ni.. ni pun dah panjang sangat dah ni... tQ so much!!
terima kasih semua, buat aku bahagia sangat.. bahagia sangatlah..


i'm 21 babeh, 21!!!