31 October 2009

maafkn saya..

Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku. “Untuk apakah paku-paku ini ayah?” tanya pemuda tersebut. “Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu” jawab ayahnya.

Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan. Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, dimana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun.

Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan. Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebut kepada bapanya dengan bangganya.

Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata “Kau telah melakukannya dengan baik, anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagi seperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini. Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya.

Tetapi ingatlah, tak kesah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatam mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal. Teman adalah permata yang sukar dicari. Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan mu ke arah kejayaan.

Teman juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dan sentiasa membuka hatinya kepada kita.

“Maafkan saya sekiranya saya pernah meninggalkan kesan berlubang di dinding hati anda.”

30 October 2009

post from vistana


hai...
kt vistana hotel ni..
aku rest kejap..
baru pas biz test2 sound...
doakan dinner kami malam ni berjaye ea...
aku debo sangat!!!!
doakan

25 October 2009

i wish.i wish


sometimes, i wish that i am dead right now.
or maybe lost my memory.

or be long gone.

so that i will never be your burden again.

will never be the one who put that frown on your face.
and never ever brings hatred into your heart.

but i can't,

because my other wish is to be by your side

FOREVER.

inspirasi


gambar sekadar hiasan ea...



WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI : Kamu!!!
WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti).

Kamu, tulang rusukku!
Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA lari keluar rumah.

Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya lagi!!!". LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad untuk berpisah.

"Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing".

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI : Apa khabar?
WANITA : Baik... kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI : Belum.
WANITA : Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal..."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah terlambat....

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata kata yang kamu ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan akibat yang akan diterima??


credit to my lovely friend

dinner oii dinner


skang kami dak DSK memang tangah bz tahap gaban... dinner kami 30.10.09 ni... da mase lebih kurang seminggu lagi... penat oi.. semalam kami beli cenderahati n amik banner... penat 1 hari suntuk jalan... tapi bez... leh shoping banyak2!!! makanan pn kami dah rase semalam, ok la, cume kami mintak tukar air je, sape nak minom teh cina setiap mase, aku pun xlalu nak teguk.. tapi makanan ok,kalau budak2 bising aku sepak aje... aku yang gi rase je smalam pon ase nak pecah perot, kalo merungut lagi aku xtaw la......

ok la.. bye2 =p

21 October 2009

cinta+kawan=CURANG!!! wtf.....

gambar sekadar hiasan


seorang kawan, berumur lingkungan pertengahan 20an, bercerita pada aku tentang ape yang berlaku pada dirinya sekarang, i mean 3-4 hari kebelakangan ni... ceritanye bermula begini, kawan aku ni boleh aku gambarkan sebagai seorang perempuan yang cantik, ye memang cantik, bertudung litup, pandai berbahasa dan aku menghormati beliau sebagai seorang kakak jugak.. beliau da pakwe, lewat 20an... bercinta hampir 3 tahun, berkenalan melalui jaringan internet... persoalannye disini kawan perempuanku ini mempunyai ramai kawan lelaki, tapi hanya sekadar KAWAN. ye maksud KAWAN dari pemahaman beliau sendiri, bukan dari aku..

KAWAN dari perspektif beliau bermaksud ko-kawan-jika-tak-ada-perasaan-cinta, kita-leh-hangout-same2-walaupun-jalan-berdua, ko-boleh-dengar-rintihan-hati-aku, dan yang last skali ko-tak-perlu-tahu-aku-ada-pakwe.

KAWAN dari perspektif aku pula adalah berlawanan. bagi aku, bagi aku ok! bukan semua orang, perempuan dan lelaki tak boleh jadi kawan baik.. setakat jadi kawan sekelas, kawan sesekolah, kawan sepejabat... tu aje..


KAWAN disini aku labelkan sebagai kawan lelaki ea... kawan perempuan tak pe la...



persoalannya disini (sekali lagi),

ape maknanya CURANG? adakah kalau boifren @ gulfren anda, tunangan anda, suami @ isteri anda mempunyai KAWAN BERLAINAN JANTINA dan beliau beperspektif "semacam ko-kawan-jika-tak-ada-perasaan-cinta, kita-leh-hangout-same2-walaupun-jalan-berdua, ko-boleh-dengar-rintihan-hati-aku, dan yang last skali ko-tak-perlu-tahu-aku-ada-pakwe @ makwe" itu boleh dilabelkan sebagai tidak CURANG?

adakah kite perlu open minded dan berpegang teguh pada motto "aku bukan bercinta,aku KAWAN je"

apa yang menjadi perbezaan antara berkawan dan bercinta jika situasi yang berlaku SAME? tak ade perbezaan.



korang tolonglah jawab. serius,kadang2 aku teringin jugak nak box comment aku full.


p/s: bercintalah dengan kawan anda.. ha3


kalo aku kate kawan aku tu rekaan semate korang tak marahkn...

14 October 2009

nak tengok minah rempit???



lepas cakap ngan syira tadi..
trus ase nak upload video ni...

sayang anak ibu...

*smile*

buatku tersenyum....


blog kak bee cygku....

blog kak eta mak andamku...

blog fify sahabatku..


tq syg2 ku...
tak tergambar bahagia...
tak terucap cinta...

12 October 2009

buat aku terfikir




"Semakin kau mengharapkan sesuatu, semakin benda yang kau harap tu akan pergi jauh dari kau."
- Perempuan Jomblo

11 October 2009

tak kan pernah ada


Dia memang hanya dia
Ku selalu memikirkannya
Tak pernah ada habisnya
Benar dia, benar hanya dia
Ku selalu menginginkannya

Belaian dari tangannya
Mungkin hanya dia
Harta yang paling terindah
Di perjalanan hidupku

Sejak derap denyut nadiku
Mungkin hanya dia
Indahnya sangat berbeda
Ku haus merindukannya

Ku ingin kau selalu di pikiranku
Kau yang selalu larut dalam darahku
Tak ada yang lain, hanya kamu
Tak pernah ada
Takkan pernah ada

10 October 2009

Alhamdulillah...


terima kasih Ya Allah..
terima kasih semua..
terima kasih tidak terhingga!!!

1o.1o.o9

04 October 2009

bisik hati..





jika benar diriku tercipta untuknya,
dekatkanlah hatiku dan hatinya Ya ALLAH...

02 October 2009

dose selepas raye. (hum,ok la blom abiz raye lagi..)

lokasi : depan pagar polisas
depan pagar tutup bukak baru buat t/h tadi

masa : dlm pukul 6 lebih2 la..

tujuan : pegi hanto adik fida balik hostel

kenderaan : moto nouvo yg baru lepas tampal stiker poli pagi tadi

cuaca : hujan rintik2, air bergelora..

Al-kisahnya bermula begini.. geram pun ade, rase bersalah pun ade gak.. kisah aku ngan pak and abg guard poli yang aku rase semester ini baru start operasi..

aku : (mase tgah stop moto coz pak cik tu
lambai2 suh berenti) pak cik...
pak cik : nak ke mane? (ulang 2x)
abg : stiker mane? (ulang 2x gak, trade mark kot
ulang 2x dyowg nih..)
aku : nak hanto adik balik hostel.. stiker
kat bawah ni (sambil tangan tunjuk
stiker baru tampal..)
pak cik : kad matrik mane?
aku : adik tunjuk kad matrik.. (adik aku pun tunjuk la)
pak cik : awak punye?
aku :saya bukan student sini.. (ha amik ko statement brani mati, ye la korang sendiri pikir la sendiri, petang2 hari aku nak bawak kad matrik aku pehal, kalo aku bawak beg ade la.. kan aku dah
TERdose.. kalo tak tipu kang cian adik aku jalan kaki dari pintu depan sampai maktab coz moto orang asing tak leh masuk.. mintak maaf la pak cik ea.. saye malas nak panjang2 crite.. pak cik xnampak ke hujan turun ni.. saye takut pak cik demam.. pak cik duk diam2 ye.. pas saye anto adik, saye balik la.. umah saye jauh nak sembang ngan pak cik lame2, kang hujan makin lebat lak.. mintak maaf ea pak cik.. saye tak sengaje..)
abg : dah nape letak stiker kalo bukan student?
aku : dah aritu suh letak stiker kalo nak ulang alik dalam poli? saye letak la.. ( geram tol aku part ni.. dah memang betol ko suh aku letak stiker, aku letak la.. sampai krete papa yang kengkadang anto aku tu pun ko suh letak stiker kan??)
pak cik : ok, gi la..
aku : trime kasih pak cik..
abg : pot pet pot pet ( lantak la ko nak cakap ape, ujan ni..)

kengkadang rase bagus gak poli pakai guard camtu, terjage keselamatan budak poli,moto2, tapi kengkadang lak ase menyampah.. pagi2 ne berenti dulu,chek stiker, chek beg,chek kad matrik.. jlan jem xsoh kabo la, klo nak chek sowg2 student mmg la jem.. skt hati dow.. on the way nak balik, dalam hujan renyai x renyai ne la, aku duk pikir la macam2.. klo la pak cik tu cam muke aku ke, moto aku ke.. xke naye.. mule la rase nak tukar penampilan la.. tuko no flat moto la..pe la.. hu3.. mengong je..

akhir kate,mintak maaf pak cik.. selamat hari raya.